Μύθοι για τις Σαρανταποδαρούσες

Οι σαρανταποδαρούσες, αν και συνήθως διαμένουν σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει φυσική βλάστηση, μπορεί να εισέλθουν στο εσωτερικό ενός σπιτιού και ειδικότερα σε χώρους με υγρασία, όπως το μπάνιο. Με την απεντόμωση σαρανταποδαρούσας μπορείτε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα αυτό.

Ωστόσο, λόγω αρκετών μύθων που έχουν σχηματιστεί γύρω από τα συγκεκριμένα έντομα, στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι μύθοι για τις σαρανταποδαρούσες.

Οι δημοφιλέστεροι μύθοι για τις σαρανταποδαρούσες

  • Οι σαρανταποδαρούσες έχουν 40 πόδια: Παρά το όνομά τους, οι σαρανταποδαρούσες δεν έχουν συνήθως 40 πόδια. Ο αριθμός των ποδιών ποικίλλει μεταξύ των ειδών, με ορισμένα να έχουν πολύ περισσότερα πόδια από όσα υποδηλώνει το όνομά τους.
  • Οι σαρανταποδαρούσες είναι θανατηφόρες για τον άνθρωπο: Ενώ οι σαρανταποδαρούσες διαθέτουν δηλητηριώδη νύχια ικανά να προκαλέσουν επώδυνα τσιμπήματα, τα περισσότερα είδη δεν θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν τοπικό πόνο, πρήξιμο ή αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Τσιμπήματα στους ανθρώπους την ώρα του ύπνου: Υπάρχει ένας κοινός μύθος ότι οι σαρανταποδαρούσες ανεβαίνουν στα κρεβάτια τη νύχτα και τσιμπούν ανθρώπους που κοιμούνται. Ενώ οι σαρανταποδαρούσες μπορεί περιστασιακά να εισέρχονται στα σπίτια σε αναζήτηση θηράματος ή καταφυγίου, δεν αναζητούν ενεργά τον άνθρωπο ως θήραμα και είναι απίθανο να δαγκώσουν εκτός εάν απειληθούν.
  • Κόβοντας μια σαρανταποδαρούσα στη μέση θα δημιουργηθούν δύο νέες σαρανταποδαρούσες: Αν και οι σαρανταποδαρούσες έχουν την ικανότητα να αναγεννούν τα χαμένα πόδια, το κόψιμο μιας σαρανταποδαρούσας στη μέση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο ξεχωριστών εντόμων.
  • Οι σαρανταποδαρούσες είναι επιβλαβείς για τα φυτά: Ενώ οι σαρανταποδαρούσες είναι σαρκοφάγα αρπακτικά που τρέφονται με έντομα και άλλα μικρά ασπόνδυλα, δεν είναι συνήθως επιβλαβείς για τα φυτά. Στην πραγματικότητα, οι σαρανταποδαρούσες διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο στα οικοσυστήματα ελέγχοντας πληθυσμούς παρασίτων που μπορεί να βλάψουν τα φυτά.

Μύθοι για τις σαρανταποδαρούσες – Τελικά τι ισχύει;

Γενικά, οι σαρανταποδαρούσες αποτελούν αρπακτικά με δηλητηριώδη νύχια στο πρώτο τμήμα του σώματός τους. Η χρήση του δηλητηρίου τους γίνεται με σκοπό την ακινητοποίηση του θηράματος τους, τα οποία είναι συνήθως έντομα και άλλα μικρά ασπόνδυλα.

Αν και ονομάζονται σαρανταποδαρούσες, ο αριθμός των ποδιών τους μπορεί να ποικίλει από 30 έως 350 περίπου πόδια. Μάλιστα, η αναγεννητική τους ικανότητα τους επιτρέπει να αναδημιουργούν τα χαμένα πόδια όταν αυτά κοπούν.

Ο εντοπισμός τους γίνεται συνήθως σε υγρά και σκοτεινά μέρη όπου κυνηγούν την τροφή τους και αναζητούν καταφύγιο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί να εισέλθουν και στους εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού. Στις περιπτώσεις αυτές, η επαγγελματική απεντόμωση από εξειδικευμένους επαγγελματίες θα σας βοηθήσει να απομακρύνεται τον ανεπιθύμητο αυτό εισβολέα. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!