Ψύλλοι και Κατοικίδια, μια ιστορία αγάπης και … ενόχλησης!

Οι ψύλλοι είναι ένα κοινό πρόβλημα σκύλων και γατών. Υπάρχουν μερικές επιλογές για να αποτρέψετε την είσοδο ψύλλων στο σπίτι σας. Μερικές από αυτές τις επιλογές αφορούν το κατοικίδιό σας, ενώ άλλες απαιτούν πρακτικές αλλαγές στο περιβάλλον! Χρησιμοποιώντας πολλές τεχνικές, καλώντας έναν καλό και σχετικό επαγγελματία όπως εμείς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι ψύλλοι δεν εισέρχονται στο σπίτι σας και δεν ενοχλούν την οικογένειά σας και  τα ζωάκια σας.

Με την εξάλειψη των προσιτών σημείων για ψύλλους  στην αυλή σας (όπου είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν ..ψύλλοι), θα κάνετε το πρώτο προληπτικό βήμα για την καταπολέμηση τους. Οι ψύλλοι τείνουν να τους αρέσουν σημεία που είναι υγρά, ζεστά, σκιερά και όπου υπάρχουν οργανικά υπολείμματα. Θα τείνουν επίσης να είναι εκεί όπου τα κατοικίδια περνούν περισσότερο από το χρόνο τους στην ύπαιθρο, όπως αίθρια, σπίτια σκύλων κ.λπ. Αφαιρέστε τα φύλλα και τα αποκόμματα γρασιδιού για να μειώσετε τον αριθμό των χώρων που μπορούν να ζήσουν οι ψύλλοι και προσέξτε πολύ το τρίχωμα του τετράποδου ζώου σας, ειδικά τα αυτιά, τις πατούσες και τον λαιμό του.

Ψύλλοι και Κατοικίδια – Μέτρα Πρόληψης

Για το κατοικίδιό σας, υπάρχουν μερικές επιλογές για συνεχής κάλυψη και προστασία. Βάλτε το κατοικίδιό σας πάνω σε μια πετσέτα και κάντε το μπάνιο παρατηρώντας αν πέφτουν μικρά μαύρα στιγματάκια και εφαρμόστε ένα προϊόν καταπολέμησης των ψύλλων. Ακόμα, μπορείτε να βρείτε και διάφορα σκευάσματα τα οποία μπορείτε να εφαρμόζετε στο κατοικίδιό σας σε τακτική βάση. Το πρόβλημα με αυτές τις επιλογές είναι ότι οι ψύλλοι έχουν γίνει ανθεκτικοί σε διάφορους βαθμούς στα φάρμακα που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα. Αν και αυτά τα προϊόντα έχουν κάποια αποτελεσματικότητα για άλλα παράσιτα, όπως τα τσιμπούρια και τα ακάρεα, το επίπεδο απόδοσης τους για τους ψύλλους μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες και να μην φέρει τα σωστά αποτελέσματα. Τα κολάρα αποτροπής μόλυνσης από ψύλλους επίσης είναι από τα προϊόντα που μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται σωστά.  Ορισμένα κολάρα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους όταν βραχούν, επομένως βεβαιωθείτε ότι έχετε επαληθεύσει πόσο θα διαρκέσουν στο περιβάλλον όπου βρίσκεται το σκυλάκι ή γάτα σας διαβάζοντας την ετικέτα..!

Τα κατοικίδια σας δεν είναι τα μόνα ζώα που βρίσκονται στην αυλή σας και αποτελούν αγαπημένο ‘’μεταφορικό μέσο’’ των ψύλλων. Τα αδέσποτα σκυλιά και οι γάτες καθώς και τα φυσικά άγρια ζώα μπορεί να είναι πηγή ψύλλων. Προσπαθήστε να αποθαρρύνετε αυτά τα ζώα από το να εισέλθουν στην αυλή σας, κρατώντας τα σκουπίδια σας απρόσιτα, εξαλείφοντας πιθανά ‘’λιμέρια’’ για αυτά τα ζώα και μην αφήνοντας τροφή για αυτά κοντά στο σπίτι σας ή αυλή σας. Ακόμα κι αν δεν έχετε κατοικίδια, οι ψύλλοι μπορούν να μεταφερθούν στο σπίτι σας και από την οικογένειά σας! Οι ενήλικοι ψύλλοι ανταποκρίνονται στην κίνηση, τους κραδασμούς και το διοξείδιο του άνθρακα. Απλώς περπατώντας και αναπνέοντας, προσελκύετε τους ψύλλους σε εσάς..!

Θεραπείες κατά των ψύλλων

Στο εσωτερικό του σπιτιού σας, μπορείτε να καθαρίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα σε συχνή βάση για  να μαζέψετε τυχόν ψύλλους, δίνοντας έμφαση στα σημεία στις γωνίες, σε χαλιά και μοκέτες και δίπλα από κρεβατάκια, κουβέρτες και αντικείμενα που έρχονται συχνά σε επαφή τα κατοικίδια σας. Η ηλεκτρική σκούπα θα απορροφήσει πολλά αυγά ψύλλων και θα διαταράξει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο. Αυτό θα αφαιρέσει επίσης τη βρωμιά και τα υπολείμματα που χρησιμοποιούν οι προνύμφες των ψύλλων για να δημιουργήσουν ένα κουκούλι. Τα υπολείμματα που αναφέρουμε αποτελούν και καμουφλάζ της νύμφης ενώ αναπτύσσεται. Οι ενήλικοι ψύλλοι καταναλώνουν αίμα καθώς τρέφονται, αφήνοντας πίσω τους περιττώματα που έχουν υπολείμματα αίματος μέσα τους, είναι κόκκινα δηλαδή με χαρακτηριστική μορφή. Αυτά τα περιττώματα στεγνώνουν γρήγορα και αφήνονται πίσω για να αναπτυχθούν οι προνύμφες των ψύλλων.

Εάν έχετε υπόνοια ψύλλων στο σπίτι και στο κατοικίδιο σας, θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας και να κάνετε θεραπεία με εγκεκριμένη αγωγή στο κατοικίδιο ζώο σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα σαμπουάν, μια τοπική εφαρμογή ή μια δια του στόματος δόση που δίνεται στο κατοικίδιο. Να είστε προσεκτικοί με τις μη συνταγογραφούμενες εφαρμογές καθώς η δοσολογία καθορίζεται με βάση το βάρος. Ένας κτηνίατρος θα είναι σε θέση να καθορίσει ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το κατοικίδιό σας. Οι χτένες ψύλλων συχνά παραβλέπονται για την αφαίρεση των ψύλλων. Χτενίστε το κατοικίδιό σας και στη συνέχεια τοποθετήστε τους ψύλλους σε σαπουνόνερο για να τους σκοτώσετε. Το χτένισμα ενός κατοικίδιου ζώου είναι πολύ χρονοβόρο, αλλά θα προσφέρει κάποια άμεση ανακούφιση για το κατοικίδιο ζώο σας.

Αντιμετωπίστε τους ψύλλους που υπάρχουν στο σπίτι σας

Μια θεραπεία με εγκεκριμένα φάρμακα και ψεκασμοί από τους έμπειρους γεωπόνους μας είναι συνήθως απαραίτητη για την επίλυση μιας μόλυνσης ψύλλων και συνήθως δεν επιλύονται σε μία θεραπεία. Απαιτούνται συνήθως πολλαπλές εφαρμογές. Προτιμάται ένα προϊόν που θα σκοτώσει τυχόν ενήλικους ψύλλους και θα σταματήσει την ανάπτυξη αυγών και προνυμφών. Πολλές εφαρμογές μάλιστα χρησιμοποιούν ενεργά συστατικά στα οποία οι ψύλλοι έχουν αναπτύξει αντοχή γιαυτό και πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς. Συνήθως συνίσταται να εφαρμοστεί από έναν επαγγελματία διαχείρισης παρασίτων να κάνει τη θεραπεία, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού δεν έχουν την εκπαίδευση σχετικά με το πού να αναζητήσουν τα ..καταφύγια των ψύλλων που υπάρχουν στο σπίτι τους.

Οι περισσότερες θεραπείες αντιμετώπισης ψύλλων απαιτούν πολλαπλές εφαρμογές, επομένως θα πρέπει να είστε υπομονετικοί κατά τη διαδικασία. Ένας επαγγελματίας διαχείρισης παρασίτων θα είναι συνήθως σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα πιο γρήγορα και να παρέχει καθοδήγηση σχετικά με το πώς να αποτρέψετε την επανεμφάνιση ψύλλων, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο σπίτι σας.Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!