Προφυλαχθείτε από τις Ψείρες στα Σχολεία – Οδηγός 2023

Υπάρχουν τρία είδη ψείρων που επιδρούν στους ανθρώπους: ψείρες του κεφαλιού, ψείρες του σώματος και ψείρες κεφαλιού! Οι ψείρες του κεφαλιού και του σώματος θεωρούνται υποείδη ή διαφορετικές μορφές του ίδιου ψύλλου, που μοιάζουν μεταξύ τους αλλά συμπεριφέρονται διαφορετικά. Η μεταμόρφωση είναι απλή. Αυτό σημαίνει ότι τα νεαρά ή νύμφες μοιάζουν στην εμφάνιση με τους ενήλικες εκτός από το μέγεθος.

Χαρακτηριστικά.. του παράσιτου!

 • Περίπου 1/8” (4 χιλιοστά) μήκος.
 • Το σώμα τους είναι επίπεδο από την κορυφή ως το κάτω μέρος, αλλά επιμήκες στη μορφή.
 • Το κεφάλι τους είναι μόνο ελαφρώς πιο στενό από το θώρακα.
 • Τα κοιλιακά τμήματα δεν έχουν πλευρικούς λοβούς.
 • Έχουν 3 ζευγάρια παρόμοια πόδια.
 • Τα ταρσά (τελευταία τμήματα του ποδιού) έχουν 1 μεγάλο νύχι προσαρμοσμένο για να συγκρατεί το τρίχωμα.
 • Μοιάζουν με φωτεινά γκρι σπόρια σηζαμιού.

Και ποια η διαφορά μεταξύ των υποειδών..;

Οι ψείρες του κεφαλιού εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στο κεφάλι και προσαρτούν τα αυγά τους (νίτες) στα μαλλιά.

Οι ψείρες του σώματος εμφανίζονται κυρίως στα ρούχα και μετακινούνται σε γειτονικές περιοχές του σώματος για να τραφούν..!

Λίγη..Βιολογία!

Οι ψείρες του κεφαλιού ζουν συνεχώς στον οικοδεσπότη.

Κατά μέσο όρο, κάθε θηλυκό καθημερινά γεννά 6-7 ωοειδή αυγά (συνολικά για τη ζωή της 190-225), τα οποία είναι επιμήκη στο σχήμα (περίπου 1 χιλιοστό) και είναι εξοπλισμένα με ένα καπέλο για τη διευκόλυνση της εμφάνισης νύμφης και της αναπνοής. Είναι μαργαριτάρενια λευκά όταν πρωτοτοποθετούνται, αλλά αλλάζουν σε καφέ πριν φωλιάσουν.

Κάθε αυγό στερεώνεται ασφαλώς ατομικά σε ένα μαλλί κοντά στο τριχωτό και ονομάζεται συνήθως νίτος. Τα αυγά απαιτούν υψηλή σχετική υγρασία και θερμότητα για να αναπτυχθούν και να φωλιάσουν.

 • Τα αυγά σπάνε σε περίπου 7-10 ημέρες.
 • Υπάρχουν 3 στάδια νύμφης που απαιτούν 8-9 ημέρες.
 • Ο κύκλος ζωής (από αυγό σε αυγό) απαιτεί περίπου 3 εβδομάδες.
 • Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες ζουν για περίπου 32 ημέρες.
 • Οι ψείρες του κεφαλιού μπορούν να επιβιώσουν για όχι περισσότερο από 48 ώρες μακριά από τον οικοδεσπότη..!
 • Τις ψείρες θα τις βρείτε να.. αποικούν,  πάνω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, λιγότερο συχνά σε ολόκληρο το κεφάλι.
 • Ενδέχεται σπάνια να βρίσκονται στα μαλλιά σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στις βλεφαρίδες.

Οι ψείρες του κεφαλιού ζουν συνεχώς στην περιοχή του κεφαλιού, εκτός εάν απομακρυνθούν από καπέλα, χτένες, βούρτσες μαλλιών, πετσέτες, κλπ.

Και μεταδίδονται συνήθως με άμεση επαφή δύο κεφαλών, ή με χτένες, βούρτσες μαλλιών.

Ενδείξεις ότι έχετε να κάνετε με ψείρες

Η σημαντικότερη ένδειξη ενός προβλήματος με ψείρες του κεφαλιού είναι η παρουσία αυγών . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αυτά είναι περισσότερα από τις ψείρες και δεν είναι ενεργά ή εύκολα αφαιρούμενα.

Αν το παιδί σας, γυρίζει από το σχολείο και ξήνει ασταμάτητα το πίσω μέρος του κεφαλιού ή του λαιμού προκαλεί υποψία για ψείρες..!

Το ξήσιμο που σχετίζεται με τις ψείρες πιθανόν να οδηγήσει σε δευτερογενείς λοιμώξεις που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κνησμό από τα ίδια τα τσιμπήματα, γιαυτό και χρείζει άμεσης αντιμετώπισης! Τα προβλήματα με ψείρες κεφαλιού είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στα πιο μικρά παιδιά των σχολείων.

Έλεγχος των ψειρών: Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας!

Ο έλεγχος των ψειρών κεφαλιού είναι ένα ιατρικό πρόβλημα, και φυσικά χρειάζεται αντόστοιχα αντιμετώπιση και μέσα στο σπίτι, ρωτήστε μας πώς!

Η τυπική θεραπεία για μολύνσεις με ψείρες κεφαλιού περιλαμβάνει συνταγογραφούμενες θεραπείες σαμπουάν ή προετοιμασίες που περιέχουν εντομοκτόνα. Ακολουθήστε τις οδηγίες των έμπειρων συνεργατών μας σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε τέτοια εισβολή!Σε κάθε περίπτωση εδώ, η πιο συμαντική αντιμετώπιση γίνεται ιατρικά και κάθε άλλη δράσην συμπληρωματικά για αποφυγή επαναμόλυνσης.

Απαιτούμενη Απολύμανση

Πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία και στεγνώματος σε υψηλή θερμοκρασία (125° για 20 λεπτά μόλις στεγνώσουν) των ρούχων, των σεντονιών και των πετσετών που χρησιμοποιούνται από τα μολυσμένα άτομα, καθώς και από ατομα που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε!

Τα μη μολυσμένα μέλη της οικογένειας δεν πρέπει να μοιράζονται πετσέτες, χτένες, βούρτσες μαλλιών, καπέλα και παρόμοια αντικείμενα με τα μολυσμένα άτομα.

Τα παιδιά έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης σε σχολεία στα οποία κοινοποιούνται οι ντουλάπες, αντίθετα με τα σχολεία όπου τα παιδιά έχουν ατομικές ντουλάπες.

Επίσης τα σχολεία με εκχωρημένες γάντζους για τα ρούχα τους έχουν σημαντικά λιγότερα προβλήματα με τις ψείρες σε σχέση με τα σχολεία όπου οι γάντζοι δεν είναι εκχωρημένοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ψείρες δεν θα επιβιώσουν σε ένα άδειο κτίριο σχολείου από το κλείσιμο των μαθημάτων την Παρασκευή μέχρι την επανέναρξη της Δευτέρας το πρωί.

Απαιτείται στρατηγική απολύμανσης για την προσωρινή αποθήκευση καπέλων, κασκόλ και παλτών προκειμένου να μειωθεί η μεταφορά των ψειρών.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από ψείρες πρέπει να σταλούν στο σπίτι μέχρι να έχουν υποστεί επιτυχή θεραπεία με εξουδετερωτικό ψειροκτόνο (φάρμακο για τις ψείρες) και/ή έχουν αφαιρεθεί όλες οι ψείρες, τα αυγά και τα κελύφη των αυγών από το κεφάλι. Τα μεταλλικά χτενάκια για ψείρες λειτουργούν καλύτερα για την αφαίρεση ψειρών,  και άδειων κελυφών αυγών, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα.

Σε κάθε περίπτωση η απολύμανση των χώρων, των αντικειμένων και η συστηματική θεραπεία θα σας βοηθήσει να λύσετε το θέμα εύκολα και γρήγορα! Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο ειδικό προσωπικό μας.Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!