Πόσο αποτελεσματικές είναι οι ηλεκτρικές παγίδες εντόμων

Είναι πολύ άβολο να αντιμετωπίσει κανείς τα ζωύφια, αυτούς τους μικρούς εχθρούς, δεδομένου ότι είναι επικίνδυνα, μεταδίδουν ασθένειες και μολύνουν τις επιφάνειες..!

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν πρόσφατα πολλά καινοτόμα μέτρα για την πρόληψη της προσβολής από έντομα: από απωθητικά  μέχρι δίχτυα και μεθόδους κατά της δημιουργίας νύμφης και αυγών.. Η ομάδα μας θεωρεί τις επαγγελματικές ηλεκτρικές εντομοπαγίδες ως μια αξιόπιστη συσκευή για την αντιμετώπιση των εντόμων και λύνει μερικές απορίες σας..!

Τι είναι όμως αυτό…;

Μία ηλεκτρονική εντομοπαγίδα είναι επιστημονικά γνωστό ως σύστημα ελέγχου εντόμων, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, παγίδα ‘’ηλεκτροπληξίας’’ ή ηλεκτρικό εντομοκτόνο, όπως θέλετε πείτε το, το αποτέλεσμα είναι ένα!

Είναι μια συσκευή σε πολλές παραλλαγές που χρησιμοποιεί το υπεριώδες φως για να προσελκύει έντομα και στη συνέχεια να τα ‘’εκτελεί’’. Διαθέτει ένα ζευγάρι συρμάτινα πλέγματα (ένα συρμάτινο πλέγμα), όπου συμβαίνει η ηλεκτροπληξία . Η ηλεκτροπληξία οφείλεται σε υψηλή τάση από το σύρμα..!

Έτσι για την ενημέρωση σας αυτή η καινοτομία προέκυψε από είκοσι χρόνια έρευνας του Δρ Williams Brodbeck Herms (1876-1949), καθηγητή παρασιτολογίας στην Αμερική και.. Τον ευχαριστούμε πολύ!

Ποια Ηλεκτρική Παγίδα να επιλέξω;

Οι σύγχρονες τεχνικές ηλεκτρονικής και μηχανικής παγίδευσης αποτελούν την ατοξική καταπολέμηση των παρασίτων και μπορούν να θεωρηθούν και απόλυτα αποτελεσματικές. Για την καταπολέμηση των ιπτάμενων εντόμων χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι εντομοπαγίδων. Ηλεκτρικές εντομοπαγίδες ή εντομοπαγίδες με τροφοελκυστικό δόλωμα.

Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ιπτάμενων εντόμων σε βιομηχανικούς χώρους παραγωγής τροφίμων, σε χώρους εμπορίας τροφίμων και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καταστήματα εστίασης κ.λ.π).

Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες αποτελούνται από λάμπες οι όποιες εκπέμπουν ακτινοβολία συγκεκριμένου φάσματος.

Διαθέτουν ειδικές λάμπες, των οποίων, το φως έχει την ιδιότητα να προσελκύει τα ιπτάμενα έντομα από μακρινές αποστάσεις.

Οι εντομοπαγίδες διαθέτουν κολλώδη επιφάνεια, η οποία και παγιδεύει τα έντομα. Η κολλητική επιφάνεια αυτή αντικαθίσταται εύκολα ανά τακτά χρονικά διαστήματα εφόσον η επιφάνεια της κατά μεγάλο ποσοστό καλυφτεί από έντομα..!

Περιγραφή της Ηλεκτρικής Παγίδας!

Η ηλεκτρική εντομοπαγίδα, που αποτελείται από ένα νήμα ή ένα φωτεινό φως σωλήνα που περιβάλλεται από ένα εκτεθειμένο πλέγμα υψηλής τάσης!

Αν και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τα φαινόμενα ηλεκτροπληξίας από έντομα, η αποτελεσματική ηλεκτροπληξία μικρών εντόμων με μείωση αυτών των κινδύνων σε αποδεκτό βαθμό μπορεί να επιτευχθεί με σωστό σχεδιασμό, κατασκευή και εγκατάσταση, γνωρίζουμε πως να το κάνουμε, ρωτήστε μας.

Για την επιτυχημένη χρήση των εντομοπαγίδων  ενδείκνυται γενικά ο καθαρισμός της από τα υπολείμματα των εντόμων που κολλάνε στα πλέγματα ‘’ηλεκτροπληξίας’’.

Αν και η αποτελεσματικότητα της είναι σημαντική, συνήθως εξαρτάται από τα δίκτυα που παραμένουν σε κατάσταση λειτουργίας. Το τόξο που παράγεται όταν το έντομο πετάει ανάμεσα στα ηλεκτρόδια του πλέγματος μπορεί να τρυπήσει το σώμα του εντόμου και να απελευθερώσει αρκετή ποσότητα σωματικού υγρού για να το καλύψει με ένα κολλώδες υγρό…!

Καθώς το έντομο πέφτει κοντά στα ηλεκτρόδια, οι ηλεκτροστατικές δυνάμεις μπορεί να το αναγκάσουν να προσκρούσει σε ένα από αυτά. Εάν έχει εκκριθεί αρκετό σωματικό υγρό μέχρι να αγγίξει ένα ηλεκτρόδιο, μπορεί να κολλήσει με τρόπο παρόμοιο με ένα φωτιστικό μυγών σε μια πρόσφατα βερνικωμένη επιφάνεια… Αν και τα υπολείμματα των εντόμων μπορεί ή δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στο πλέγμα ηλεκτροπληξίας ή μπορεί να καταναλωθούν από το τόξο σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό ότι η ρύπανση είναι υπεύθυνη για τυχόν μειωμένη απόδοση της συσκευής.

Τα προστατευτικά για τα έντομα διατίθενται σε γειωμένα μεταλλικά ή πλαστικά προστατευτικά καλύμματα για την αποφυγή έκθεσης στο δίκτυο υψηλής τάσης. Μια πηγή φωτός από έναν λαμπτήρα παρέχει υπεριώδες φως, το οποίο προσελκύει τα έντομα σε αυτό..!

Πολλές ηλεκτρικές παγίδες αποτελούνται από δίσκους, ανεμιστήρες για να συλλέγουν και να παγιδεύουν τα έντομα που πιάνονται μέσα τους. Ορισμένα σχέδια επιτρέπουν στα έντομα που σκοτώνονται να πέσουν μετά από ηλεκτροπληξία..!

Γενικά οι παγίδες λειτουργούν με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρησιμοποιούν  USB για τη φόρτισή τους ή με αλκαλικές μπαταρίες όπως μπαταρίες ιόντων λίθου, όπου αλλάζετε τις μπαταρίες.

Καλά όλα αυτά αλλά.. λειτουργεί η εντομοπαγίδα;

Αυτές οι παγίδες σίγουρα εξαφανίζουν αρκετές χιλιάδες έντομα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Πολλά έντομα μαγνητίζονται από τα φώτα, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία από τη λάμπα φωτός  τα έλκει. Η ηλεκτροπληξία από το συρμάτινο πλέγμα, που παρέχεται είναι πάνω από 2000 βόλτ υψηλής τάσης, είναι στιγμιαία και τα σκοτώνει.

Είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο;

Η τάση που εκπέμπει μία μέση εντομοπαγίδα  κυμαίνεται από 2000 έως 4000 βολτ, μπορεί να νιώσετε οπότε ένα μικρό ‘’σοκ’’  αν αγγίξετε το συρμάτινο πλέγμα ( ελπίζουμε πως όχι, δεν παύει να μην είναι δυσάρεστο).

Το ‘’σοκ’’ μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο, ανάλογα με τον αριθμό των βολτ, αλλά εκεί τελειώνουν όλα. Δεν υπάρχει σοβαρός τραυματισμός ή κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε και να φυλάσσετε την παγίδα σε μέρος όπου δεν θα την πλησιάζει κάποιο παιδί ή κατοικίδιο.

Δεν έχει πάντως συνεχής ‘’ηλεκτροπληξία’’ καθώς άπαξ και πιάσει ένα έντομο, το χτυπάει με ηλεκτροπληξία αμέσως και μόνο στιγμιαία, έως ότου μπει μέσα και το παγιδέψει.

Πρέπει να παραμένει ανοιχτή όλη μέρα η παγίδα;

Μια γνωστή ερώτηση σχετικά με τις ηλεκτρικές παγίδες εντόμων είναι η παραπάνω!

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες είναι πιο αποτελεσματικές όταν τις αφήνετε ανοιχτό όλη την ώρα, 24/7. Θα βοηθήσετε να σπάσει ο κύκλος ζωής και συνήθειας των εντόμων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο τους μετά.

Εάν λόγω συγκεκριμένων καταστάσεων  μπορεί να μην είναι εύκολο να τις κρατάτε ενεργές συνεχώς π.χ. όταν χρησιμοποιείτε φούρνο, λόγω οικονομίας, μπορείτε να τις αφήσετε να λειτουργούν έστω από το σούρουπο μέχρι την αυγή!

Τουλάχιστον, ενεργοποιήστε τη συσκευή πριν κοιμηθείτε..! Φυσικά εάν το πρόβλημα επιμένει, είμαστε εδώ για να βρούμε μαζί την καλύτερη και οικονομικότερη λύση!Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!