Πώς να κρατήσετε τις σφήκες μακριά από το καλοκαιρινό σας πικνίκ στο πάρκο!

Η απόλαυση ενός μπάρμπεκιου στον κήπο ή ένα πικνίκ στο πάρκο ή στον κήπο σας είναι ένα από τα πράγματα που όλοι αγαπάμε τώρα το καλοκαίρι! Ωστόσο, αν μια σφήκα αποφασίσει να συμμετάσχει στην ”μάζωξη”, ένα χαλαρό, ηλιόλουστο μεσημεριανό γεύμα μπορεί σύντομα να μετατραπεί σε μια κατάσταση που θέλουν να αποφύγουν όλοι με δυσάρεστα τσιμπήματα..!

Οι σφήκες είναι ένα κοινώς μισητό έντομο, αλλά όπως οι μέλισσες αποτελούν σημαντικό μέρος των οικοσυστημάτων μας. Επιπλέον, χωρίς αυτές ο κόσμος θα κατακλυζόταν από αράχνες — και ποιος το θέλει αυτό; 

Αν και όλοι θέλουμε να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας με ηρεμία, υπάρχουν πολλοί ”μύθοι” σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψουμε τις σφήκες καθιστώντας δύσκολο το έργο μας για ηρεμία. Για να φτάσουμε στην ουσία, οι ειδικοί γεωπόνοι μας θα σας δώσουν τις συμβουλές που χρειάζεστε σχετικά με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των σφηκών όταν τρώτε έξω. 

Τι έχουμε ακούσει κατά καιρούς και ποιά είναι η αλήθεια:

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το σκέπασμα της τροφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τις σφήκες 

Όταν τρώτε στην ύπαιθρο, κρατήστε το καπάκι στο ταπεράκι αντί να  απλώνετε το φαγητό ακάλυπτο. Εάν τρώτε σε ένα τραπέζι, σκεπάστε το φαγητό αφού έχουν σερβιριστεί όλοι – με αυτόν τον τρόπο, οι σφήκες είναι λιγότερο πιθανό να το μυρίσουν..! Ακόμη και η τοποθέτηση ενός δικτυωτού κλος ή χαρτοπετσέτας πάνω από το φαγητό είναι καλύτερο από το τίποτα! 

Οι σφήκες θα εξακολουθούν να μπορούν να ανιχνεύουν τι υπάρχει κάτω από το κάλυμμα, αλλά τελικά θα τα παρατήσουν όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να το φτάσουν!

ΛΑΘΟΣ: Οι σφήκες έλκονται μόνο από ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά 

Οι σφήκες είναι πιο πιθανό να πάνε καταπάνω ενος γλυκού και μαρμελάδα αργότερα το καλοκαίρι..! Ωστόσο, στις αρχές του καλοκαιριού, είναι απασχολημένες με το κυνήγι άλλων εντόμων για να ταΐσουν τα σαρκοφάγα μικρά τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε επιφυλακή για πρωτεΐνες, επομένως αυτή την εποχή του χρόνου, είναι πιο πιθανό να… πέσουν με τα ”μούτρα” πάνω στην πιατέλα με αλλαντικά, αυγά  ή το κρέας στο σάντουιτς με ζαμπόν. 

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το να μένεις ακίνητος είναι καλύτερο από το να τρέχεις και να κουνιέσαι 

Το να χτυπάτε στον αέρα προκειμένου να την πετύχετε αυξάνετε τον κίνδυνο τόσο να θυμώσετε τη σφήκα όσο και να κάνετε ζημιά, ρίχνωντας πχ. το ποτήρι σας με ροζέ – κανένα από τα δύο δεν είναι επιθυμητό. Αν μένετε ακίνητοι, δεν είστε απειλή για τη σφήκα. Αν χτυπάτε, είναι πιο πιθανό να σας τσιμπήσει..Καλύψτε απλά το φαγητό και το ποτό σας ή μετακινήστε το σε εσωτερικό χώρο. Οι σφήκες θα προχωρήσουν αν δεν υπάρχει τροφή τριγύρω και δεν θα χρειαστεί να χαλάσετε το τραπέζι σας!

ΛΑΘΟΣ: Μια παγίδα μπύρας που φτιάξατε θα παρασύρει σφήκες μακριά από το πικνίκ σας 

Πρώτον, μια παγίδα μπύρας είναι απίθανο να είναι αποτελεσματική. Δεύτερον, ο ειδικός μας για τις σφήκες πιστεύει ότι αυτή είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου. 

Οι μελισσοκόμοι βάζουν παγίδες μπύρας κοντά σε κυψέλες για να παρασύρουν τις σφήκες μακριά και να τις εμποδίσουν να κάνουν επιδρομές στην αποικία. Είναι πιθανό το να στήσετε μια παγίδα όπως αυτή να μπορούσε να παρασύρει σφήκες μακριά, αλλά είναι πιο πιθανό να τις δελεάσει πιο κοντά σας καθώς οι μυρωδιές από τα φαγητά είναι πιο.. ισχυρά κίνητρα!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όπου εμφανίζεται μια σφήκα, ακολουθούν και άλλες 

Οι σφήκες είναι ”ομαδικοί παίκτες”. Όταν ένας από αυτούς βρίσκει μια πηγή τροφής, δεν κρατά την ανακάλυψη για τον εαυτό του – επιστρέφει στη φωλιά για να το πει στους φίλους του..!

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απομονώσετε την πρώτη σφήκα που βλέπετε. Αυτή είναι ο ανιχνευτής και είναι πιθανό να στρατολογήσει άλλες σφήκες. Παγιδέψτε την κάτω από ένα φλιτζάνι ή ένα ποτήρι και αφήστε την εκεί. 

Απλώς μην ξεχάσετε να το αφήσετε ελεύθερο στο τέλος του γεύματός σας. Και ό,τι κι αν κάνετε, μην το σκοτώσετε, κυρίως επειδή οι σφήκες που πεθαίνουν εκπέμπουν μια χημική ουσία που θα προσελκύσει και άλλες!

Τι να κάνετε αν σας έχει τσιμπήσει σφήκα 

Κανείς δεν θέλει να τον τσιμπήσουν, αλλά αν συμβεί, εδώ είναι οι οδηγίες των γεωπόνων μας: 

Πρώτα, αφαιρέστε το κεντρί. Ξύστε το κεντρί στο πλάι με κάτι σαν την άκρη της τραπεζικής κάρτας σας ή τα νύχια. Μην το τσιμπήσετε ποτέ γιατί θα εξαπλωθεί περαιτέρω το δηλητήριο. Μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας μια κρύα κομπρέσα για να μειώσετε το πρήξιμο και εκεί είναι κατάλληλες και οι κρέμες και αλοιφές που μπορείτε να αγοράσετε από ένα φαρμακείο που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Το κλειδί είναι να διατηρείτε το τσίμπημα καθαρό, πλένοντας με ζεστό νερό και σαπούνι. Προσέχετε για λοίμωξη – εάν συμβεί αυτό, επισκεφθείτε έναν γιατρό γιατί μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικά . 

Καλέστε 999 εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, πρησμένο πρόσωπο, στόμα ή λαιμό, ναυτία ή έμετο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ζάλη ή απώλεια συνείδησης ή δυσκολία στην κατάποση. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για μικρές, τοπικές αντιδράσεις.

Συνήθεις παρανοήσεις 

Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι οι σφήκες σκόπιμα επιδιώκουν να σας τσιμπήσουν. Αλλά κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Θα προτιμούσαν να σας αποφεύγουν! Ενδιαφέρονται μόνο για το φαγητό σας. Αν μείνετε ακίνητοι θα σας αφήσουν ήσυχους.

Οι σφήκες είναι γραμμένες στην μάυρη λίστα σε σύγκριση με τα πιο χαριτωμένα ”ξαδέρφια” τους, τις μέλισσες. Όμως, ενώ μπορεί να μην έχουν την ίδια θέση στην καρδιά μας, είναι εξίσου σημαντικά καθώς επικονιάζουν τα λουλούδια και παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο των παρασίτων του κήπου όπως οι αφίδες, οι κάμπιες και οι μύγες!

Και, παρεμπιπτόντως, μόνο οι μέλισσες πεθαίνουν ευγενικά για να υπερασπιστούν την αποικία μόλις σε τσιμπήσουν. Μπορεί να είμαστε υπερ και να γοητευόμαστε για την ασαφή γλυκύτητα των μελισσών, αλλά μπορούν να τσιμπήσουν επανειλημμένα – ακριβώς όπως μια σφήκα..! 

Λάβετε βοήθεια από τους επαγγελματίες γεωπόνους μας

Οι σφήκες δεν είναι διασκεδαστικές, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού πικνίκ στον κήπο σας! Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να απαλλαγείτε και να αποτρέψετε τις σφήκες από το να σας ενοχλούν αυτό το καλοκαίρι είναι να καλέσετε μια επαγγελματική ομάδα απεντόμωσης παρασίτων όπως η Εντομοτεχνική!

Προσφέρουμε αφαίρεση σφηκών καθώς και προληπτικές θεραπείες που μπορούν να σταματήσουν  την εμφάνιση σφηκών. Ξέρουμε πώς να σας απαλλάξουμε από τις σφήκες στους εξωτερικούς σας χώρους και πώς να τις εμποδίσουμε να επιστρέψουν!Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!