Ποια παράσιτα προσελκύονται από την υγρασία στο σπίτι σας;- Ένας πλήρης οδηγός των εντόμων υγρασίας!

Κάθε φορά που εντοπίζουμε ένα πρόβλημα παρασίτων στο σπίτι, το πρώτο μας βήμα για τη θεραπεία της μόλυνσης είναι να αναζητήσουμε την πηγή! Όλα τα έμβια όντα χρειάζονται τρία πράγματα για να επιβιώσουν: τροφή, νερό και καταφύγιο από τα στοιχεία της φύσης. Τα παράσιτα που έχουν περιπλανηθεί ή έχουν αποικίσει ήδη σε ένα ανθρώπινο σπίτι αναζητούν (ή έχουν ήδη βρει) τουλάχιστον ένα από αυτά τα τρία must στοιχεία για να ζήσουν!

Ακόμη και στο πιο τακτοποιημένο σπίτι με καθαρούς πάγκους κουζίνας και τρόφιμα αποθηκευμένα σε αεροστεγή δοχεία, τα παράσιτα μπορεί να παραμονεύουν σε γωνίες και χαραμάδες περιμένοντας να επωφεληθούν από τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του εσωτερικού σας χώρου. Η υγρασία είναι αρκετή για να προσελκύσει πολλά έντομα σε ένα σπίτι και το καταφύγιο από τις κακές καιρικές συνθήκες και τα αρπακτικά είναι απλώς ένα πρόσθετο πλεονέκτημα..!

Πού βρίσκονται τα παράσιτα που αγαπούν την υγρασία;

Γενικά τείνουμε να βλέπουμε ορισμένα παράσιτα σε συγκεκριμένες περιοχές του σπιτιού μας με βάση τις ανάγκες και τις συμπεριφορές τους. Προτιμούν το σκοτάδι ή το φως; Είναι σαρκοφάγα (όπως οι αράχνες) ή φυτοφάγα που αναζητούν φυτικό υλικό;

Τα  παράσιτα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού σας, αλλά υπάρχουν ‘’αγαπημένα’’ σημεία που τείνουν να προσελκύουν τη μεγαλύτερη προσοχή από τα έντομα και τα τρωκτικά μόλις μπουν μέσα.

Οι κουζίνες είναι ο πιο προφανής χώρος για τα παράσιτα για αναζήτηση τροφής και υγρασίας. Ακόμη και το πιο μικροσκοπικό ψίχουλο του χθεσινού δείπνου μπορεί να είναι μια ‘’γιορτή’’ για ένα μικροσκοπικό έντομο! Οι κουζίνες τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερη υγρασία!

Τα μπάνια περιέχουν πολλές πηγές υγρασίας: τουαλέτες, νιπτήρες, ντους, μπανιέρες και πολλά άλλα. Τα μπάνια μπορεί επίσης να περιέχουν οργανική ύλη – όπως μαλλιά, δέρμα και νύχια – που θα μπορούσαν να είναι ορεκτικά… για ορισμένα παράσιτα.

Τα υπόγεια μπορεί συχνά να περιέχουν υπολειμματική υγρασία από το υπόλοιπο σπίτι. Η βαρύτητα έλκει το νερό και τον δροσερό αέρα στο χαμηλότερο επίπεδο στο σπίτι σας, καθιστώντας τα υπόγεια εξαιρετικά επιρρεπή στη μούχλα και φιλόξενα για τα παράσιτα. Πολλά παράσιτα είναι επίσης νυκτόβια και προτιμούν να ζουν σε σκοτεινούς, ήσυχους χώρους, καθιστώντας τα υπόγεια το τέλειο κρησφύγετο!

Παράσιτα που αγαπούν την υγρασία στο σπίτι σας

Ορισμένα παράσιτα εξαρτώνται από το νερό περισσότερο από άλλα, και η ανάγκη πολλών παρασίτων για νερό ποικίλλει σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους.

Η παρουσία νερού, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες και τις προτιμήσεις των παρασίτων, κάνει ορισμένα από αυτά πιο πιθανό να εμφανιστούν και να παραμείνουν σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, οποιοδήποτε παράσιτο στο σπίτι σας μπορεί να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή ανά πάσα στιγμή!

Κουνούπια

Τα κουνούπια μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικά καθώς βουίζουν γύρω από το χώρο σας και τσιμπούν ζώα και ανθρώπους, προκαλώντας μεγάλες, φαγούρες, ερυθρές εξάρσεις και μολύνσεις. Τα κουνούπια είναι εξαιρετικά κοινά παράσιτα και μπορούν να βρεθούν σε μεγάλους αριθμούς και… Παντού. Τα κουνούπια γεννούν αυγά σε στάσιμο νερό και οι προνύμφες τους προσκολλώνται στην επιφάνεια του νερού ενώ ωριμάζουν. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε στάσιμο νερό έξω στον κήπο σας (όπως πάνω σε κουβάδες, γλάστρες ή οτιδήποτε μπορεί να μαζέψει το νερό της βροχής), αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και μέσα στο σπίτι εάν υπάρχει διαθέσιμο στάσιμο νερό.

Μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια τείνουν να συρρέουν σε πηγές τροφής και υγρασίας και να μεταφέρουν ό,τι μπορούν  πίσω στην αποικία τους για να ταΐσουν τις βασίλισσες και τις προνύμφες τους. Τα μυρμήγκια βρίσκονται συνήθως στις κουζίνες όπου βρίσκουν ψίχουλα φαγητού, πιτσιλίσματα λίπους και άφθονο νερό. Επειδή τα μυρμήγκια έχουν έναν  εξωσκελετό που απωθεί το νερό, μπορούν ακόμη και να μεταφέρουν σταγονίδια νερού πίσω στην αποικία τους. Ωστόσο, αυτό είναι σπάνιο επειδή τα μυρμήγκια παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης υγρασίας από τα τρόφιμα.

Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες είναι νυχτερινοί ‘’τύποι’’ και προτιμούν να κρύβονται σε μικρούς, σκοτεινούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι κατσαρίδες έλκονται από το φαγητό, την υγρασία και τη ζεστασιά και μπορούν να φάνε σχεδόν τα πάντα. Βρίσκονται πιο συχνά σε υγρά υπόγεια, μπάνια και ιδιαίτερα στις κουζίνες, χάρη στην αφθονία των πηγών τροφής. Μια θηλυκή κατσαρίδα παράγει κατά μέσο όρο 150 απογόνους στη διάρκεια της ζωής της, επομένως η έγκαιρη αντιμετώπιση μιας προσβολής είναι κρίσιμη..!

Μύγες υγρασίας

Τα μικρά αυτά μυγάκια που βρίσκουμε συνήθως στα σιφώνια μας, προτιμούν τις υγρές και σκοτεινές περιοχές που βρίσκονται σε σωλήνες και σκουπίδια. Γεννούν αυγά σε ζελατινώδεις μάζες στα τοιχώματα των αποχετεύσεων ή σε άλλες υγρές επιφάνειες κοντά σε πηγές νερού. Τα αυγά εκκολάπτονται σε μικρές προνύμφες που ονομάζονται «σκουλήκια υπονόμων» ή «σκουλήκια αποχέτευσης». Οι προνύμφες τρέφονται με οργανική ύλη, όπως υπολείμματα σε αποσύνθεση και λάσπη μέσα στις αποχετεύσεις. Ενώ οι ίδιες οι μύγες δεν προκαλούν βλάβη ούτε μεταδίδουν ασθένειες, η παρουσία τους μπορεί να είναι ενοχλητική και να υποδηλώνει υποκείμενα προβλήματα υγιεινής ή αποχέτευσης. Για να αποφευχθούν οι προσβολές από μύγες αποχέτευσης, είναι σημαντικό να διατηρείτε καθαρές και καλά λειτουργικές αποχετεύσεις.

Πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας στεγνό και χωρίς παράσιτα

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού με πρόβλημα υγρασίας αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους για την υγεία τους και την αξία του σπιτιού τους, όπως μούχλα και ωίδιο, ολισθηρές επιφάνειες, αισθητικά προβλήματα όπως ξεφλούδισμα ταπετσαρίας και χαλάρωση δαπέδων και παράσιτα που αγαπούν την υγρασία! Η υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί να συμβάλει στην υψηλή υγρασία, κάνοντας το σπίτι να είναι ..άβολο!

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι σας, το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε την πηγή: Υπάρχουν προβλήματα με τα υδραυλικά; Διαρρέουν συσκευές όπως ψυγεία ή πλυντήρια πιάτων; Είναι η οροφή και τα παράθυρα σφραγισμένα και ασφαλή; Οι πηγές υγρασίας πρέπει γενικά να επισκευάζονται για να αποφύγετε αποικίες ενοχλητικών εισβολέων.Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!