Όταν τα ανεπιθύμητα τρωκτικά εισβάλλουν στα καταστήματα λιανικού εμπορίου: Μια απρόσμενη πρόκληση!

Τα εμπορικά καταστήματα αν και δεν ανήκουν στην κατηγορία των καταστημάτων υγειονομικής σημασίας αντιμετωπίζουν συνεχώς εισβολές από ανεπιθύμητα έντομα και τρωκτικά. Οι εγκαταστάσεις τους και οι αποθηκευτικοί τους χώροι είναι ιδανικά μάλιστα μέρη για να ”φωλιάσουν” τα παράσιτα..!

Η εντομοτεχνική έχοντας εξυπηρετήσει πλήθος καταστημάτων και εμπορικών κέντρων γνωρίζει όλες τις ιδιαιτερότητες αυτών των χώρων και δημιουργεί προγράμματα ελέγχου παρασίτων προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά!

Η κάθε εφαρμογή μας συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά, τα όποια και οι γεωπόνοι μας συντάσσουν και σας καταθέτουν μετά από κάθε επίσκεψη. 

Η πολυάσχολη σεζόν του λιανικού εμπορίου είναι προ των πυλών. Με τις καλοκαιρινές εκπτώσεις να πλησιάζουν, τα καταστήματα ετοιμάζονται για πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Είτε είστε επιχείρηση λιανικής πώλησης τροφίμων είτε πουλάτε ποίκιλα προϊόντα, τα τρωκτικά αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την επιχείρησή σας αυτή τη σεζόν… και όχι μόνο! Η κατανόηση αυτών των παρασίτων και του τι τα προσελκύει μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τα σωστά μέτρα για να τα κρατήσετε έξω από το κατάστημά σας. 

Πώς μπαίνουν τα τρωκτικά στα καταστήματα λιανικής..;

Τα τρωκτικά δεν διαφέρουν τόσο από τους ανθρώπους όσον αφορά τις βασικές ανάγκες τους – θέλουν ένα ζεστό μέρος για να ζήσουν, φαγητό  και νερό για να πιουν..! 

Πολλοί λιανοπωλητές που δεν πωλούν τρόφιμα μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν ”ανοσία” σε προβλήματα τρωκτικών, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Σχεδόν οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να κινδυνεύσει από ένα πρόβλημα τρωκτικών και … ανεπιθήμητων εντόμων!

Τα τρωκτικά συχνά περνούν μέσα στα καταστήματα με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι άνθρωποι ..από ανοιχτές πόρτες. Εάν οι υπάλληλοί σας βγαίνουν έξω για διαλείμματα, κάπνισμα ή ανοίγουν τις πόρτες όταν βγάζουν τα σκουπίδια τη νύχτα, θα μπορούσαν άθελά τους να παρέχουν στα τρωκτικά εύκολη πρόσβαση στο κατάστημά σας. 

Οι πόρτες της αποβάθρας για τις παραλαβές είναι ένας σημαντικός ”ένοχος” για την είσοδο τρωκτικών. Αυτές οι πόρτες συχνά παραμένουν ανοιχτές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δίνοντας στα τρωκτικά γρήγορη  πρόσβαση στο εσωτερικό των καταστημάτων. Επιπλέον, αυτές οι πόρτες βρίσκονται συχνά σε κοντινή απόσταση από χώρους σκουπιδιών ή σκουπιδιών, οι οποίοι μπορούν να χρησιμεύσουν ως ”μπουφές” για πεινασμένους αρουραίους και ποντίκια..! Η μετάβαση από τον κάδο απορριμμάτων στην αποβάθρα φόρτωσης ή παραλαβής είναι απλώς .. θέμα χρόνου! 

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι έχουν την ασυνήθιστη ικανότητα να στριμώχνονται στα πιο μικρά κενά – ένα ποντίκι μπορεί να εισέλθει σε μια εγκατάσταση μέσα από ένα άνοιγμα στο μέγεθος ενός ευρώ! Δεν χρειάζεται παρά μια μικρή τρύπα στο πλάι του κτιρίου σας για να αποκτήσει πρόσβαση ένα τρωκτικό. Και να θυμάστε, τα κενά, οι ρωγμές και οι τρύπες σε οποιοδήποτε μέρος της κατασκευής σας αποτελούν κίνδυνο: κάτω από τις πόρτες, κατά μήκος της γραμμής της οροφής και του θεμελίου, μέσω υπόγειων σημείων πρόσβασης όπως αποχετεύσεις και πολλά άλλα. 

Ποντίκια-Ταξιδευτές

Οι λιανοπωλητές μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα τρωκτικών μέσω των προμηθειών και των αποστολών. Εάν υπάρχει πρόβλημα με τρωκτικά σε μια αποθήκη διανομής, τα τρωκτικά μπορούν εύκολα να ταξιδέψουν στο κατάστημά σας με παλέτες ή άλλες προμήθειες χωρίς να το γνωρίζετε ποτέ!

Οι χώροι διαλείμματος των εργαζομένων ή τα προσωπικά γραφεία είναι ο κύριος χώρος-στόχος για τα τρωκτικά. Η παρουσία φαγητού είναι ο στόχος: είτε είναι κρυμμένο σε ντουλάπια ή συρτάρια γραφείου είτε απλά αφεθεί πίσω ως ψίχουλα από ακατάστατους υπαλλήλους. 

Σε περιβάλλοντα με πολλά καταστήματα ή εμπορικά κέντρα, ένα πρόβλημα σε μια περιοχή μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί σε άλλες τοποθεσίες. Τα τρωκτικά θα εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία να εξερευνήσουν και να φτάσουν στο φαγητό..!

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν τα τρωκτικά; 

Χωρίς έλεγχο, μια μόλυνση από τρωκτικά στο κατάστημά σας μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Τα τρωκτικά μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν επιβλαβή παθογόνα που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, δημιουργούν μάλιστα ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων σε περιοχές με τα περιττώματά τους ή τα ούρα τους. 

Ακολουθούν μερικές συνέπειες από την απρόσμενη εγκατάσταση τρωκτικών στις εγκαταστάσεις σας: 

Μολυσμένα τρόφιμα, επιφάνειες ή εξοπλισμός που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων 

Μολυσμένα προϊόντα που πρέπει να καταστραφούν 

Μασημένη ή ροκανισμένη καλωδίωση που μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρικά προβλήματα και κινδύνους πυρκαγιάς 

Δομικές ζημιές 

Φόβος εργαζομένων ή πελατών 

Αλλεργίες εργαζομένων ή πελατών 

Αρνητική  έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ”κακή φήμη”

Τι μπορεί να κάνει ένα κατάστημα για να αποτρέψει προβλήματα τρωκτικών; 

Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που περιλαμβάνει καλές πρακτικές υγιεινής, αποκλεισμό, αμυντικό πρόγραμμα πρόληψης τρωκτικών και καλή επικοινωνία είναι αναπόσπαστο στοιχείο για να σας βοηθήσει να κρατήσετε έξω τα τρωκτικά…!

-Προσλάβετε μια αξιόπιστη εταιρεία ελέγχου παρασίτων με εμπειρία λιανικής όπως ..εμείς! Δεν έχουν όλες οι εταιρείες ελέγχου παρασίτων τεχνογνωσία σε εμπορικά ακίνητα. Αυτό είναι απαραίτητο για να σας παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες, να προβλέπουν προβλήματα και να γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

– Τα τρωκτικά μπορούν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις σας από οπουδήποτε. Οι σωστά διεξαχθείσες επιθεωρήσεις ελέγχου παρασίτων θα χρειάστει να γίνονται σε όλους τους ορόφους , σε οροφές και υπόγειους  χώρους, μέσα και έξω, και θα έχουν θέα 360 μοιρών της ιδιοκτησίας σας για να κατανοήσετε τις συνήθειες των τρωκτικών.

-Κρατήστε τις πόρτες κλειστές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Μην ανοίγετε τις πόρτες για καλύτερη κυκλοφορία. Χρησιμοποιήστε πινακίδες για να υπενθυμίσετε στους υπαλλήλους να κρατούν τις πόρτες κλειστές, ακόμη και όταν είναι έξω για «λίγα λεπτά». 

-Παρακολουθήστε τους χώρους διαλειμμάτων των εργαζομένων. Φυλάξτε οποιοδήποτε φαγητό σε σφραγισμένα δοχεία και καθαρίστε αμέσως τα ψίχουλα. 

-Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν παραλαμβάνετε εμπόρευμα. Ενώ οι πόρτες της αποβάθρας υποδοχής μπορεί να χρειαστεί να παραμένουν ανοιχτές πιο συχνά από άλλες, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξαλείψετε την είσοδο τρωκτικών σε αυτές τις περιοχές. Επιθεωρήστε τις νέες αποστολές όταν φτάνουν για να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα είναι απαλλαγμένα από τρωκτικά ή ενδείξεις δραστηριότητας τρωκτικών (ροκανισμένο προϊόν, περιττώματα κ.λπ.). Καθαρίστε τις διαρροές προϊόντων που μπορεί να συμβαίνουν στην αποβάθρα για να αποτρέψετε την προσέλκυση τρωκτικών. Μιλήστε με τον φορέα ελέγχου παρασίτων σχετικά με τους μηχανισμούς που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην περιοχή για να περιορίσετε την είσοδο τρωκτικών ή καλέστε μας .. να σας πούμε πώς εδώ! 

-Διατηρείτε καθαρούς τους χώρους σκουπιδιών . Οι κάδοι απορριμμάτων και οι χώροι σκουπιδιών μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή έλξης τρωκτικών. Μεταφέρετε τους κάδους απορριμμάτων όσο το δυνατόν πιο μακριά από τις πόρτες των εγκαταστάσεων. Κρατήστε τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων κλειστά και βεβαιωθείτε ότι τα βύσματα αποστράγγισης του κάδου απορριμμάτων είναι στη θέση τους για να αποτρέψετε την είσοδο τρωκτικών μέσα. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα σκουπίδια τοποθετούνται σε κλειστούς κάδους ή κάδους απορριμμάτων. διενεργήστε καθημερινούς ελέγχους για να διασφαλίσετε ότι οι χώροι απορριμμάτων παραμένουν καθαροί. Καθαρίζετε τακτικά τους κάδους απορριμμάτων για να αποφύγετε τη συσσώρευση οργανικών υπολειμμάτων.. τα αγαπημένα των αρουραίων! 

-Διεύθυνση αποθήκευσης και βοηθητικών χώρων. Οι αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι είναι ένα αγαπημένο μέρος φωλιάς για τα τρωκτικά επειδή συχνά γεμίζουν με χώρους για να κρυφτούν και προσφέρουν άφθονο υλικό για δημιουργία φωλιάς. Η απομάκρυνση της ακαταστασίας από αυτές τις περιοχές θα διευκολύνει την επιθεώρηση για τρωκτικά και θα περιορίσει την ικανότητά τους να κρύβονται. Μην ξεχάσετε να κάνετε αποκλεισμό και σε αυτές τις περιοχές, σφραγίζοντας τρύπες, κενά και ρωγμές. 

-Τελευταίο και πολύ σημαντικό! Θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι για  καιρικές αλλαγές ή καιρικά φαινόμενα. Εάν οι θερμοκρασίες πέσουν ξαφνικά ή αυξηθούν, οι αρουραίοι και τα ποντίκια μπορεί να κοιτάξουν να μπουν μέσα για να ξεφύγουν από τη ζέστη ή το κρύο. Ομοίως, ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η υπερβολική βροχή ή οι πλημμύρες, μπορεί να θέσουν τις εγκαταστάσεις σας σε κίνδυνο εισβολής τρωκτικών. Τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να αναγκάσουν τα τρωκτικά από τη μια περιοχή στην άλλη καθώς θέλουν να ..ξεφύγουν!Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!