Μύθοι και αλήθειες για τις ψαλίδες

Οι ψαλίδες μπαίνουν στα αυτιά των ανθρώπων ενώ κοιμούνται

Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους αναφορικά με τις ψαλίδες είναι ότι μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό των αυτιών μας, όταν κοιμόμαστε. Αν και τα συγκεκριμένα έντομα είναι όντως νυκτόβια και αναζητούν συχνά καταφύγιο σε σκοτεινά, υγρά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν έλκονται από τα ανθρώπινα αυτιά. Μάλιστα, είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε υγρές ρωγμές ή εξωτερικά περιβάλλοντα, παρά μέσα σε σπίτια.

Η ψαλίδα γεννά αυγά μέσα στο αυτί μας

Ένας μύθος για τις ψαλίδες που επίσης δεν ισχύει, αφού όπως προαναφέραμε οι ψαλίδες δεν εισέρχονται στα αυτιά των ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, οι ψαλίδες αναπαράγονται με την εναπόθεση αυγών σε υγρό έδαφος ή σε άλλα κατάλληλα περιβάλλοντα. Οι θηλυκές ψαλίδες συνήθως γεννούν τα αυγά τους σε υπόγεια λαγούμια ή προστατευμένες σχισμές, όπου τα φροντίζουν μέχρι να εκκολαφθούν.

Οι ψαλίδες προκαλούν σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες και κήπους

Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι οι ψαλίδες, περιστασιακά, τρέφονται με φυτά όπως διάφορα φύλλα και λουλούδια. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα έντομα δεν θεωρούνται γεωργικά παράσιτα. Στην πραγματικότητα, οι ψαλίδες είναι γνωστό ότι καταναλώνουν αποσυντιθέμενο φυτικό υλικό, νεκρά έντομα και άλλα οργανικά υπολείμματα. Ενώ μπορεί να τσιμπολογούν τρυφερούς βλαστούς φυτών, οι διατροφικές τους συνήθειες δεν είναι γενικά αρκετά καταστροφικές ώστε να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη σε καλλιέργειες ή κήπους.

Ψαλίδα καταστρέφει τον κήπο μύθος

Η ψαλίδα είναι επιθετική και αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο

Παρά την τρομακτική τους εμφάνιση με τις τσιμπίδες τους, οι ψαλίδες δεν είναι επιθετικές προς τον άνθρωπο. Οι τσιμπίδες τους χρησιμοποιούνται κυρίως για την άμυνα κατά των θηρευτών και για την περιποίηση. Ειδικότερα, αν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δαγκάνες τους όταν νιώθουν απειλή, οι ψαλίδες δεν έχουν δηλητήριο ή επιβλαβείς τοξίνες. Κάτι που τις καθιστά γενικά ακίνδυνες για τον άνθρωπο και δεν αποτελούν σημαντική απειλή.

Οι ψαλίδες φέρουν αρρώστιες

Οι μύθοι για τις ψαλίδες εκτείνονται ακόμη περισσότερο. Ένας από αυτούς είναι ότι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στους ανθρώπους. Ωστόσο, παρόλο που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα ή διάφορες επιφάνειες, η παρουσία τους δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Όπως πολλά έντομα, έτσι και οι ψαλίδες μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς στο σώμα τους, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αποτελούν φορείς μετάδοσης ασθενειών.

Οι ψαλίδες εισέρχονται στο σπίτι από τα απλωμένα ρούχα

Το συγκεκριμένο δεν πρόκειται για κάποιος μύθο σχετικά με τις ψαλίδες, αφού έχει παρατηρηθεί ότι όντως το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαλίδων που εισέρχεται στα σπίτια, είναι από τα απλωμένα ρούχα. Λόγω της υγρασίας, τα απλωμένα ρούχα προσελκύουν τα συγκεκριμένα παράσιτα, οδηγώντας τα στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.

Σε περίπτωση έντονης προσβολής του σπιτιού σας από τα συγκεκριμένα έντομα, η απεντόμωση ψαλίδων μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε οριστικά από το πρόβλημα. Οι επαγγελματίες της εταιρείας μας διαθέτουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία, ώστε να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις ψαλίδες, με τις κατάλληλες υπηρεσίες απεντόμωσης. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!