Κεφάλαιο μυρμήγκια: Πως θα εξοντώσουμε τον εχθρό αν δεν…. Ξέρουμε τα είδη του;

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά .. Τα μυρμήγκια ζούνε σε πολυπληθείς αποικίες και τα συναντάμε εσωτερικά και εξωτερικά από τα σπίτια μας! Κάθε χώρος με φαγητό είναι ενδυνάμιν χώρος για μυρμηγκάκια . Στους εξωτερικούς χώρους όμως είναι το άνδρο τους παραδοσιακά δημιουργούν τα βασίλειά τους στις άυλες, στα παρτέρια ακόμη και στις γλάστρες. Συνήθως εισβάλουν μέσα στην κατοικία για την εύρεση της τροφής τους, ψίχουλα, μικρά και μεγάλα κομμάτια τροφής που αποδομούν σταδιακά μέχρι το σπίτι τους!

Τα μυρμήγκια είναι έντομα που ζουν σε ομάδες, φτιάχνουν δηλαδή κοινωνίες. Χωρίζονται σε κάστες, οι φωλιές τους είναι γεμάτες από εργάτριες που δουλεύουν ασταμάτητα και δημιουργούν νέα δωμάτια, προστατεύουν την βασίλισσα με τα αβγά της, οι νύμφες και τα
αρσενικά! Μέσα στο λαγούμι , το κάθε μυρμήγκι έχει έναν ρόλο, συλλογή και συγκέντρωση τροφής, προστασία όλων και η φύλαξη του ‘’βασίλειου’’.

Αν και ήδη στις πρώτες παραγράφους φαίνεται η εντυπωσιακή τους φύση τι τα καθιστά τόσο ενοχλητικά;

H μεγαλεπήβολη τακτική τους και ή έξυπνη κατασκευή των φωλιών τους έξω, αποτελεί τον αντίποδα του πόσο ενοχλητικά γίνονται όταν .. εισέρχονται σε ένα κτήριο και φωλιάζουν σε αυτό! Μολύνουν το φαγητό, προκαλούν φθορές και τρύπες στους τοίχους, μολύνουν τους πάγκους και τα ντουλάπια με τρόφιμα, ορισμένα μάλιστα δαγκώνουν και κεντρίζουν. Αυτό αποτελεί κίνδυνο μόλυνσης για τον άνθρωπο καθώς μεταφέρουν μικρόβια με το σώμα τους!

Τα μυρμήγκια ζουν γενικά έξω στην φύση και κυρίως σε χώμα, σε κουφάλες δέντρων, κ.α. Ωστόσο συχνά εισβάλουν στο εσωτερικό εγκαταστάσεων για αναζήτηση τροφής και δημιουργία φωλιάς. Το ένα ακολουθεί το άλλο κατά βάση και θα τα βρείτε συνήθως να έχουν εισχωρήσει στον χώρο σας από σχισμές, αρμούς από πλακάκια, κάτω από πόρτες και παράθυρα και… στην στέγη, ειδικά αν είναι ξύλινη, σίγουρα ρίξτε μια ματιά εκεί!

Απεντόμωση Μυρμηγκιών Θεσσαλονίκη

Τα είδη του μέρμηγκα

Μαύρο μυρμήγκι

Το μαύρο μυρμήγκι είναι μικρού μεγέθους 3 -6 mm με το μεγαλύτερο να είναι η βασίλισσα στα 16 mm. Αποτελεί το πιο γνωστό είδος στην Ελλάδα και γενικά του αρέσει να συλλέγει με την ομάδα του τα αποφάγια μεγαλύτερων ζώων και να τα αποθηκεύει για τον χειμώνα. Άπαξ και εισέλθει σε κατοικημένο χώρο, αυλή, δημιουργεί μεγάλες αποικίες και μάλιστα επεκτείνονται οι αποικίες με την μεταφορά βασιλισσών σε νέες, κάπου παρακάτω..! Γενικά το εμπόριο φυτών και γλαστρών είναι και ένας από τους λόγους διασποράς τους μεταξύ άλλων

Μυρμήγκι Φαραώ

Είναι σαφώς μικρότερο από το μαύρο, μόλις 2 mm με την βασίλισσα να φτάνει τα 6 mm, σε αποχρώσεις κίτρινου-καφέ. Το μυρμήγκι του Φαραώ τρέφεται κατά βάση με με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη –ξεραμένο αίμα, κρέατα, νεκρά έντομα, κλπ., συχνάζει στις κουζίνες των σπιτιών και χώρους εστίασης αλλά και σε
θαλάμους τομεών υγείας.

Φτερωτά μυρμήγκια

Σίγουρα τα μυρμήγκια μπορούν να γίνουν ενοχλητικά σε σημείο να πετάνε! Να ακριβώς! Πετάνε και τα μυρμήγκια ! Κυρίως την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού εμφανίζονται φτερωτά μυρμήγκια. Είναι οι λεγόμενοι άποικοι καθώς τα φτερά τα έχουν για να μεταναστεύσουν και να χτίσουν κάπου μία νέα αποικία ! Μόλις εγκατασταθούν χάνουν τα φτερά τους αλλά όχι την ενοχλητική τους συνήθεια να κάνουν βόλτες στους πάγκους στην κουζίνα ή στην τουαλέτα !

Πως ξεφορτωνόμαστε τα μυρμήγκια;

Δύσκολα θα φύγουν τα μυρμήγκια απλώς με φυσικούς τρόπους η καταφυγή στην καταπολέμηση των μυρμηγκιών με φυσικούς τρόπους όπως ξύδι, αιθέρια έλαια, πιπέρι, αλάτι, οινόπνευμα δεν χρησιμοποιούνται επιτυχώς πλέον καθώς δεν εξοντώνει τις αποικίες ούτε και μειώνει τον πληθυσμό τους ! Συνήθως αυτοί βοηθούν στην αποφυγή να εγκατασταθούν στο ίδιο σημείο. Η καταπολέμηση αποτελεσματικά και ακριβώς όπως συμβουλεύουν οι γεωπόνοι μας γίνεται με την χρήση ειδικών τροφοελκυστηκών εντομοκτόνων gel, με τα οποία τρέφονται τα μυρμήγκια και ταυτόχρονα μεταφέρουν το σκεύασμα μέσω της τροφάλλαξης στη φωλιά τους. Εκεί απλώνεται και διασπείρεται η ουσία και έχουμε την σταδιακή δηλητηρίαση ακόμη και σε πολύ βαθιά στρώματα της αποικίας! Αυτό γιατί μία αποικία μπορεί να εκτείνεται πολλά μέτρα κάτω από την γη.

Προκειμένου να μην επιστρέψουν στην φωλιά και αυτά που είναι ήδη στην επιφάνεια προς αναζήτηση τροφής, εξωτερικά η καταπολέμηση των μυρμηγκιών γίνεται με εφαρμογές ψεκασμού περιμετρικά του χώρου που έχει προσβληθεί, και με τη χρήση κοκκοειδών σκευασμάτων στις αυλές, η κατάποση τους προκαλεί την εξόντωση των μυρμηγκιών και πρέπει να αποφεύγετε η επαφή με τον άνθρωπο. Προκειμένου να βγει η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε οι γεωπόνοι μας, πριν από κάθε εφαρμογή πραγματοποιούν επιτόπιο έλεγχο στο χώρο σας, για να εντοπίσουν όλες τις εστίες των παρασίτων, αυτό γιατί κάθε χώρος είναι μοναδικός και ανάλογα το υλικό κατασκευής παίζει σοβαρό ρόλο. Είναι
πάντοτε στη διάθεσή σας για σας λύσουν κάθε απορία για την εφαρμογή της απεντόμωσης και να σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές.

Σαν συμπέρασμα, η καταπολέμηση μυρμηγκιών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και αυτό γιατί είναι δύσκολο να εξολοθρευτεί ολόκληρη η αποικία ή οι αποικίες καθώς συνήθως υπάρχει επέκταση. Η βασίλισσα, η οποία ηγείται πάντα και παντού και καθοδηγεί τους εργάτες της για την εύρυθμη λειτουργία της μεγάλης κοινωνίας της φωλιάς της, είναι καλά προστατευμένη σε σημεία δύσκολα να προσεγγιστούν με παραδοσιακούς τρόπους, ίσως και χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που μας προσβάλουν ή ενοχλούν μέσα στην κατοικία μας και σε λοιπούς χώρους όπως αποθήκες και χώρους λοιπών επιχειρήσεων!

Καλό είναι να γνωρίζουμε σε κάθε περίπτωση ποια είναι η ιδανική απολύμανση που πρέπει να κάνουμε προκειμένου το πρόβλημα να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις, ειδικά τώρα που διανύουμε ήδη την άνοιξη!



Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!