Κατοικίδια & Παράσιτα, πως να προφυλάξετε το ζωάκι σας και την οικογένεια σας μέρος 2 !

Κατοικίδια και παράσιτα, πως να προφυλάξετε το ζωάκι σας και την οικογένεια σας μέρος 2 !

Και μόνο η σκέψη των παρασίτων  κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να ανατριχιάζουν. Ωστόσο, σύμφωνα με το Κέντρο Κτηνιατρικής Υγείας , υπολογίζεται ότι το 34% όλων των σκύλων στην χώρα μας έχουν κάποιο είδος εντερικού παρασίτου..! Ακόμη χειρότερα, ανέφερε ότι το 14% των ιδιοκτητών εμφάνισαν ενδείξεις ότι είχαν μολυνθεί από τον στρογγυλό σκώληκα . Βεβαίως, οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν στρογγυλά σκουλήκια και άλλα παράσιτα από τα κατοικίδια ζώα τους ή από τις ίδιες πηγές που τα παθαίνουν τα κατοικίδιά μας. Εκτός από ανατριχιαστικά, τα παράσιτα αποτελούν πραγματικό πρόβλημα υγείας για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα.

Ποια κατοικίδια όμως κινδυνεύουν;

Όλοι οι σκύλοι και οι γάτες κινδυνεύουν από παράσιτα..! Εξωτερικά παράσιτα όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια

)είναι συνήθως εύκολο να εντοπιστούν αν ξέρετε τι να αναζητήσετε. Μπορείτε επίσης να αντιληφθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει ψύλλους επειδή οι ψύλλοι προκαλούν συχνά ξύσιμο, μάσημα και απώλεια μαλλιών. Είναι πιο δύσκολο να καταλάβετε εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει εσωτερικά παράσιτα, όπως ταινία, στρογγυλά σκουλήκια, αγκυλόστομα και μαστίγια. Μερικές φορές, τα κατοικίδια με εσωτερικά παράσιτα θα σύρουν τα οπίσθιά τους στο πάτωμα, θα κάνουν εμετό, θα έχουν διάρροια ή θα χάσουν βάρος απροσδόκητα, αλλά συχνά τα συμπτώματά τους είναι αόριστα και παραβλέπονται.. Προσοχή!

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει εσωτερικά παράσιτα είναι να το πηγαίνετε στον κτηνίατρό του τουλάχιστον κάθε χρόνο. Στην κτηνιατρική σας κλινική θα εξετάσουν ένα δείγμα κοπράνων στο μικροσκόπιο για να αναζητήσουν ενδείξεις εντερικών παρασίτων μέσω της ταυτοποίησης μικροσκοπικών αυγών, προνυμφών και παρασίτων. Θα εξετάσουν επίσης το αίμα του σκύλου σας για τη νόσο της διροφιλαρίωσης και άλλα παράσιτα που μεταδίδονται από φορείς. Είναι σημαντικό, όποτε φέρνετε ένα κουτάβι, γατάκι ή νέο κατοικίδιο στο σπίτι, να το πάτε αμέσως από τον κτηνίατρό σας για να είστε σίγουροι ότι δεν θα εκθέσουν τα άλλα κατοικίδια ή την οικογένειά σας σε παράσιτα.

Γιατι όμως μας ενδιαφέρει;

Δεδομένου ότι τα παράσιτα συχνά μένουν απαρατήρητα, ίσως αναρωτιέστε γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει; Αν και τα κατοικίδια που έχουν μολυνθεί με παράσιτα μπορεί μερικές φορές να είναι ασυμπτωματικά, παραμένουν μια κοινή και σημαντική αιτία ασθένειας στα κατοικίδια. Οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος, δερματικές μολύνσεις, ακόμη και αναιμία σε νεαρά ζώα. Τα τσιμπούρια είναι ένας σημαντικός φορέας ασθένειας για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα και μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο του Lyme.Τα εντερικά παράσιτα (σκουλήκια) μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια, υποσιτισμό, απώλεια βάρους και αναιμία. Η νόσος του “σκουληκιού της καρδιάς” μπορεί να είναι πολύ εξουθενωτική και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Εάν αυτοί οι λόγοι δεν είναι αρκετοί για να σας κάνουν να ανησυχείτε για τα παράσιτα, ορίστε ένα άλλο: πολλά από αυτά τα παράσιτα μπορούν να αρρωστήσουν τα μέλη της οικογένειάς σας. Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα, καθώς τα παράσιτα μπορούν να μεταδοθούν με την ακούσια ή εσκεμμένη κατάποση οργανικής ύλης που περιέχει αυγά που βρίσκονται στο χώμα και τα κουτιά άμμου.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τα κατοικίδια και την οικογένειά μας..!;

Πριν πανικοβληθείτε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παράσιτα συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα και ακόμη πιο εύκολα προλαμβάνονται. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι μπορεί ήδη να προστατεύουν τα κατοικίδια και την οικογένειά τους από εσωτερικά παράσιτα και να μην το γνωρίζουν καν. Πολλά προληπτικά διροφιλαρίωσης θεραπεύουν και προλαμβάνουν επίσης εντερικά παράσιτα όπως στρογγυλά σκουλήκια, αγκυλόστομα και μαστίγια. Ομοίως, η λήψη μηνιαίων προληπτικών μέτρων για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια του κατοικίδιου ζώου σας βοηθά στην προστασία τους από ψύλλους που μεταδίδουν ταινίες και τσιμπούρια που μεταδίδουν ασθένειες που μεταδίδονται από κρότωνες. Φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας για να βρείτε τα καλύτερα προληπτικά προϊόντα για την προστασία των κατοικίδιων σας και της οικογένειάς σας και ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για τον έλεγχο του σκύλου σας ετησίως για παράσιτα.

Αν και τα παράσιτα είναι ανατριχιαστικά και μια κοινή αιτία νόσησης στα κατοικίδια, η πρόληψη τους είναι πραγματικά εύκολη. Ως γονείς, θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, αλλά θέλουμε και να μεγαλώσουν με ζώα. Ευτυχώς, η χρήση μηνιαίων αντιπαρασιτικών σκευασμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ο έλεγχος των κατοικίδιων σας ετησίως, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγιες του κτηνιάτρου, θα σας δίνει ηρεμία προστατεύοντας τα κατοικίδια και την οικογένειά σας από τα παράσιτα. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το καλύτερο πρόγραμμα πρόληψης παρασίτων για τα κατοικίδια και την οικογένειά σας

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες, θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε ή να καλείτε τον κτηνίατρό σας – είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε την υγεία και την ευημερία των κατοικίδιων σας! Δείτε τις προσφορές απεντόμωσης!Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!