Covid-19: Tips για Απολύμανση Σπιτιού και Χώρου Εργασίας

Covid-19: Tips για απολύμανση σπιτιού και χώρου εργασίας

Ο κορονοϊός, είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας και είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

Στην Εντομοτεχνική, είμαστε δίπλα σας και σας παρέχουμε υπηρεσίες απολύμανσης κορονοϊού για το σπίτι, την πολυκατοικία και τον χώρο εργασίας.

Ωστόσο, αν ανησυχείτε για το τι πρέπει να κάνετε όταν απολυμαίνετε τον χώρο σας, τότε είμαστε εδώ για να σας δώσουμε συμβουλές που θα κάνουν τη διαδικασία αποτελεσματικότερη.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα πάρετε χρήσιμα tips για την απολύμανση του σπιτιού και του χώρου εργασίας σας και θα δείτε σημαντικές λεπτομέρειες που πολλοί αγνοούν.

Τι είναι η απολύμανση;

Προτού ξεκινήσουμε να βλέπουμε πώς μπορείτε να απολυμάνετε τους χώρους σας, ας δούμε τι ακριβώς είναι η απολύμανση

Απολύμανση, είναι η διαδικασία με την οποία καταστρέφουμε ή αδρανοποιούμε παθογόνους μικροοργανισμούς και ιούς απ’ αντικείμενα και επιφάνειες. Συγκεκριμένα, ο κορονοϊός επιβιώνει για διαφορετικά χρονικά διαστήματα σε κάθε επιφάνεια.

Η διαδικασία αυτή, επιτυγχάνεται είτε με χημικά είτε με φυσικά μέσα και μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε χώρους εργασίας όσο και σε κατοικίες.

Απολύμανση για κορωνοϊό στο σπίτι σας

Χέρια με γάντια, κάνουν απολύμανση σε χερούλι πόρτας

Το σπίτι μας, είναι ένα μέρος στο οποίο περνάμε αρκετό χρόνο. Είναι λοιπόν σημαντικό, να ξέρουμε πώς μπορούμε να το κρατήσουμε ασφαλές για μας και τ’ αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ας δούμε λοιπόν μερικά tips για σωστότερη απολύμανση χώρου.

  • Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες κι αντικείμενα που αγγίζουμε συχνά: Μην ξεχνάτε να απολυμάνετε αντικείμενα κι επιφάνειες που τ’ άτομα στο σπίτι ακουμπούν καθημερινά.  Ποια μπορεί να είναι αυτά; Τραπέζια, χερούλια, πάγκοι κουζίνας, τηλέφωνα, τηλεκοντρόλ, υπολογιστές, τουαλέτες και άλλα.Έξτρα συμβουλή! Αφού ψεκάσετε το απολυμαντικό, αφήστε το στην επιφάνεια για όση ώρα λέει η συσκευασία προτού σκουπίσετε. Πολλοί παραλείπουν αυτή τη μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια.
  • Χρησιμοποιείστε τα σωστά προϊόντα: Για αποτελεσματική απολύμανση, επιλέξτε εγκεκριμένα απολυμαντικά σκευάσματα με αποδεδειγμένη δράση κατά των ελυτροφόρων ιών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οικιακή χλωρίνη αραιωμένη σε νερό. Μην ξεχνάτε επίσης να καθαρίζετε τις βρώμικες επιφάνειες προτού τις απολυμάνετε. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πριν την απολύμανση με απορρυπαντικό ή σαπούνι.Προτιμήστε απολυμαντικά που περιέχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλη και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για ασφαλή χρήση.
  • Χρησιμοποιείστε γάντια και πλύντε τα χέρια σας: Δεν θα θέλατε να μεταφέρετε τον ιό ούτε να βλάψετε τα χέρια σας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να φοράτε γάντια. Αν έχετε γάντια μιας χρήσης, πετάξτε τα μετά την απολύμανση των χώρων. Αν απ΄την άλλη έχετε επαναχρησιμοποιούμενα γάντια, μην ξεχάσετε να τ’ απολυμάνετε κι εκείνα αφότου τελειώσετε.Και φυσικά, μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη διαδικασία.
  • Το πλυντήριο είναι σύμμαχός σας: Είναι καλό να πλένετε οτιδήποτε μπορεί να μπει στο πλυντήριο. Αντικείμενα όπως για παράδειγμα ρούχα, σεντόνια, σκεπάσματα και μαξιλαροθήκες. Πλένετε πάντα στη μέγιστη θερμοκρασία που επιτρέπει το κάθε αντικείμενο και στεγνώνετε αναλόγως. Αν κάποιο άτομο στο σπίτι σας είχε επαφή με τον Covid-19, θα ήταν καλό να φοράτε γάντια μιας χρήσης καθώς μαζεύετε τα ρούχα ή τα σκεπάσματα πριν τα πάτε για πλύση. Και για το φινάλε, σωστά μαντέψατε! Πλύσιμο χεριών.
  • Περιορίστε την εξάπλωση του ιού: Αν υπάρχει άτομο με Covid-19 στο σπίτι, πρέπει να’ χει όσο λιγότερη επαφή γίνεται με τ’ άλλα μέλη της οικογένειας. Όταν το άτομο αυτό έχει το δικό του δωμάτιο κι αν γίνεται και το δικό του μπάνιο, η εξάπλωση του ιού στο σπίτι περιορίζεται.

Εφαρμόστε αυτά τα tips για αποτελεσματικότερη απολύμανση στο σπίτι σας και προστατέψετε καλύτερα εσάς και την οικογένειά σας.

Απολύμανση για κορωνοϊό στον χώρο εργασίας

Εργαζόμενος γραφείου κάνει απολύμανση σε υπολογιστή με σπρέι και χαρτί

  • Δώστε προσοχή σε συγκεκριμένες επιφάνειες κι αντικείμενα: Ο χώρος εργασίας είναι γεμάτος με αντικείμενα κι επιφάνειες που εργαζόμενοι και πελάτες αγγίζουν καθημερινά. Χερούλια, γραφεία, laptop, πληκτρολόγια, κοινόχρηστα εργαλεία, οθόνες αφής, επιφάνειες που αγγίζουν οι πελάτες σας κλπ, είναι κύριοι υποψήφιοι για απολύμανση.
  • Χρησιμοποιείστε εγκεκριμένα απολυμαντικά: Επιλέξτε προϊόντα με αποδεδειγμένη δράση εναντίων των ελυτροφόρων ιών, ακολουθώντας τις οδηγίες ασφαλούς χρήσης στη συσκευασία. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οικιακή χλωρίνη αραιωμένη σε νερό. Αφού ψεκάσετε, είναι καλό να αφήνετε το απολυμαντικό στην επιφάνεια όση ώρα προτείνει η συσκευασία προτού σκουπίσετε. Να θυμάστε! Επιλέγουμε προϊόντα με τουλάχιστον 70% αλκοόλη.
  • Μην ξεχνάτε τα γάντια και το πλύσιμο χεριών: Φορέστε γάντια, καθώς είναι το απαραίτητο “αξεσουάρ” για τη διαδικασία. Πάντα μετά την απολύμανση, πετάμε τα γάντια μιας χρήσης κι αν φοράμε επαναχρησιμοποιούμενα δεν ξεχνάμε να τ’ απολυμαίνουμε κι αυτά.Έξτρα συμβουλή! Στη δουλειά, δεν μπορούμε να αλλάζουμε ρούχα οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε. Μπορείτε λοιπόν για να προστατεύσετε τα ρούχα σας, να φοράτε ποδιά μιας χρήσης κατά την απολύμανση.

Και μην ξεχνάτε, πλένουμε πάντα τα χέρια αφού τελειώσουμε τη διαδικασία.

Επιπρόσθετα μέτρα για κορωνοϊό στον χώρο εργασίας.

Σ’ έναν εργασιακό χώρο μπαινοβγαίνουν διαρκώς άνθρωποι. Αν αναρωτιέστε τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να προστατευτεί ο χώρος απ΄τον Covid-19, τότε σας έχουμε κάποιες συμβουλές.

Αρχικά, σιγουρευτείτε ότι τηρούνται τ’ απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών σας απ’ τον κορονοϊό. Μέτρα όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις ασφαλείας και ο αριθμός των ατόμων στον χώρο, είναι σημαντικά.

Η παρουσία αντισηπτικού στον χώρο εργασίας είναι επίσης σημαντική ώστε εργαζόμενοι και πελάτες να μπορούν ανά πάσα στιγμή να το χρησιμοποιούν. Επίσης, αν κάποιος εργαζόμενος νιώθει άρρωστος, θα ήταν καλή ιδέα να τον παροτρύνετε να καθίσει σπίτι.

Covid-19 – Πίνακας αντικειμένων προς απολύμανση

Για να σας βοηθήσουμε να πολεμήσετε τον κορονοϊό και να κάνετε τις απολυμάνσεις των χώρων σας καλύτερα, σας ετοιμάσαμε έναν πίνακα με αντικείμενα που είναι βασικοί στόχοι του απολυμαντικού σας σπρέι.

Αντικείμενα στο σπίτι Αντικείμενα στον χώρο εργασίας
Τραπέζια Κοινόχρηστα εργαλεία – αντικείμενα που μοιράζονται οι εργαζόμενοι
Πάγκοι (π.χ. κουζίνας) Αντικείμενα και επιφάνειες που ακουμπούν πελάτες
Χερούλια Χερούλια
Επιφάνειες γραφείων Επιφάνειες γραφείων και τραπεζιών
Υπολογιστές και πληκτρολόγια Υπολογιστές και πληκτρολόγια
Τηλέφωνα – θυροτηλέφωνα Κοινόχρηστα – εταιρικά τηλέφωνα και θυροτηλέφωνα
Tablets και Laptops Tablets και Laptops
Τουαλέτες Τουαλέτες
Νιπτήρες και λαβές βρύσης Νιπτήρες και λαβές βρύσης
Τηλεκοντρόλ και διακόπτες Διακόπτες – χειριστήρια
Καρέκλες Καρέκλες
Κουπαστές από σκάλες Κουπαστές από σκάλες

Τα αντικείμενα βέβαια μπορεί να διαφέρουν σε κάθε σπίτι και εργασιακό χώρο. Να θυμάστε ότι η καλύτερη πρακτική, είναι να απολυμαίνετε επιφάνειες και αντικείμενα που τ’ άτομα στον χώρο αγγίζουν καθημερινά.

Μην ξεχνάτε ότι είμαστε εδώ για σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για εξειδικευμένες υπηρεσίες απολύμανσης και εξασφαλίστε έναν χώρο δίχως βλαβερά μικρόβια και μικροοργανισμούς.Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!