Απώθηση Φιδιών: Ένας πλήρης οδηγός!

Λίγα λόγια για τα Φίδια!

Πλάσματα που γοήτευσαν και τρόμαξαν  όλη την ανθρώπινη ιστορία, το αγγλικό τους όνομα “snake” προέρχεται από το παλιό αγγλικό snaca, “to creep”. Ομοίως, το «ερπετό» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό έρπω, που σημαίνει «σέρνομαι».

Τα φίδια ζουν σε κάθε μέρος κάθε ηπείρου εκτός από την Ανταρκτική, όπου το ψυχρό τους σώμα δεν αντέχει τη θερμοκρασία. Σε κλίματα με ψυχρότερους χειμώνες, θα περάσουν σε λήθαργο μέχρι την άνοιξη.

Διαφορετικά είδη φιδιών έχουν προσαρμόσει διάφορες μεθόδους κίνησης κατάλληλες για το περιβάλλον τους, όπως ο πλευρικός κυματισμός και η πλάγια περιέλιξη. Ακόμη και χωρίς άκρα, μπορούν να είναι ικανοί ορειβάτες, ολισθαίνοντας εύκολα στα δέντρα ή… στην πέργκολα του κήπου σας!

Το φαγητό του φιδιού περιλαμβάνει τρωκτικά, πουλιά και άλλα μικρά ερπετά, τα οποία κυνηγούν χρησιμοποιώντας την ισχυρή όσφρησή τους. Τα φίδια συλλέγουν πληροφορίες για το περιβάλλον τους συλλέγοντας σωματίδια στη γλώσσα τους και στη συνέχεια περνώντας τη γλώσσα τους πάνω από ένα αισθητήριο όργανο μέσα στο στόμα τους που ονομάζεται όργανο του Jacobson. Μπορούν επίσης να αισθανθούν δονήσεις στο έδαφος μέσω της κοιλιάς τους, κάτι που τους επιτρέπει να ανιχνεύουν τα βήματα άλλων ζώων ή ανθρώπων.

Από τα πάνω από 3.000 είδη φιδιών παγκοσμίως, μόλις το 20% περίπου είναι δηλητηριώδη. Εκτός από ορισμένους ”γιγάντιους σφιγκτες”, είναι μόνο τα δηλητηριώδη φίδια που αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους. Το δηλητήριο του φιδιού μπορεί να περιέχει μια ποικιλία τοξινών, ανάλογα με το είδος. Αυτές περιλαμβάνουν νευροτοξίνες που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα, αιμοτοξίνες που επιτίθενται στο κυκλοφορικό σύστημα. Ενώ τα περισσότερα δαγκώματα φιδιών δεν μπορούν να σκοτώσουν έναν ενήλικα άνθρωπο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και ακόμη και να οδηγήσουν σε ανάγκη  ακρωτηριασμού των άκρων!

Σε ενδιαφέρει η απώθηση φιδιών; 

Γιατί είναι καλό σημάδι η ύπαρξη φιδιού στην περιοχή;

Όταν υπάρχουν πολλά φίδια σε μια περιοχή, σημαίνει ότι υπάρχει πολλή τροφή για αυτά, συχνά μικρά τρωκτικά. Αποτελούν τον έλεγχο των παρασίτων της φύσης και συγκρατούν τον αριθμό τέτοιων ζώων. Αλλά ο ρόλος ενός φιδιού στον τροφικό ιστό είναι ιδιαίτερος επειδή χρησιμεύουν και ως αρπακτικά σε ορισμένα ζώα και ως λεία για άλλα. Λειτουργούν ως πηγή τροφής για μεγαλύτερα αρπακτικά όπως γεράκια και άλλα αρπακτικά πτηνά. Έτσι, όταν είναι δυνατόν, καλύτερα να μην σκοτώσετε φίδια αλλά να τα απομακρύνετε από το σπίτι και τον κήπο σας. Γνωρίζουμε πως, ρωτήστε μας !

Μasters στο καμουφλαζ

Ως απίστευτα διακριτικά αρπακτικά, τα φίδια έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Υπάρχει περίπτωση να εντοπίσετε ίχνη από το ολίσθημά τους ή να παρατηρήσετε την περίεργη μυρωδιά τους σε έναν κλειστό χώρο, όπως το γκαράζ σας ή κάτω από το σπίτι σας. Ωστόσο, το νούμερο ένα ενδεικτικό σημάδι ενός φιδιού στην ιδιοκτησία σας είναι να βρείτε νεκρό δέρμα, αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα το φίδι που το έριξε μόλις περνούσε από εκεί..! Όπότε προσοχή!

Πώς να απαλαγώ από τα φίδια στον κήπο μου;

Το πρώτο βήμα για να απαλλάξετε από τα φίδια την ιδιοκτησία σας θα πρέπει να είναι ο «πολιτιστικός έλεγχος». Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνετε την περιοχή γύρω από τον κήπο σας ελκυστική για τα φίδια για διαβίωση, χαλάρωση ή σνακ. Καθαρίστε τους σωρούς από σκουπίδια και φύλλα από την περιοχή κηπουρικής σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τρύπες στους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού σας. Κάνοντας και τα δύο θα βοηθήσετε ώστε τα φίδια να μην κατοικούν και να μην τρέφονται στην αυλή σας.

Μέθοδοι περιορισμού

Πολλοί που ζουν σε περιοχές όπου τα φίδια είναι συχνοί επισκέπτες μπορεί ήδη να χρησιμοποιούν περίφραξη με προστασία από τα φίδια στην ιδιοκτησία τους. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες του πλέγματος είναι πολύ μικρές για να τις διεισδύσουν ακόμη και τα νεαρά φίδια, επομένως θα θέλετε να μην είναι περισσότερο από μισό εκατοστό.  Μια τέτοια περίφραξη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την προστασία των κοτόπουλων εάν εκτρέφετε.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο φραγμού που επιχειρείτε, ακόμη και στις καλύτερες περιπτώσεις θα χρησιμεύσει μόνο για να κρατήσετε τα φίδια μακριά.

Εξαλείψτε τις πηγές τροφίμων

Τα φίδια δεν θα ζουν εκεί που δεν μπορούν να τραφούν, επομένως η απομάκρυνση άλλων παρασίτων από την ιδιοκτησία σας μπορεί να τα ενθαρρύνει να ψάξουν αλλού για τροφή. Μερικά από τα αγαπημένα θηράματα των φιδιών περιλαμβάνουν τυφλοπόντικες, ποντίκια και κουνέλια. Ένα φίδι θα γλιστρήσει στα υπόγεια κρησφύγετα αυτών των ζώων και, αφού φάνε τους κατοίκους, θα φτιάξουν ένα σπίτι για τον εαυτό τους εκεί.

Σε κάθε περίπτωση μια εισβολή φιδιού είναι πρόκληση και η ανάγκη ελέγχου τους από έμπειρους ειδικούς είναι κρίσιμη προκειμένου να μην επιστρέψουν!Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!