Απολύμανση Μαύρης Κατσαρίδας – Αντιμετώπιση 2022

Απολύμανση Μαύρης Κατσαρίδας – Αντιμετώπιση 2022
Μαύρες κατσαρίδες Blatta Orientalis

Φίλες μου, NOT!!!

Ξεκινάω με εικόνα: Μόλις έχω βάψει σπίτι, με πολύ παίδεμα και προσωπικό κόπο, και αφού έχω τελειώσει, καθαρίσει και απολυμάνει τα πάντα είπα να αφεθώ στον καναπέ για να απολαύσω τον κάτασπρο τοίχο μου.

Και μάντεψε. Έτσι ξαφνικά την είδα απέναντί μου, το είπε ο Ρέμος, το λέω και εγώ. Μαύρη κατάμαυρη, μεγάλη ίσαμε το δείκτη μου, σιχαμερή γιατί τέτοιες είναι οι κατσαρίδες, με φτερά και θρασύτατη! Κοιταχτήκαμε και μετά μία από τις δυο μας άρχισε να τσιρίζει – μάντεψε ποια! Ναι, χρειάστηκε χρόνος για να μαζέψω να κομμάτια μου και να αποφασίσω τι θα κάνω:

  • θα την «φάω» επιτόπου πάνω στον λευκό, φρεσκοβαμμένο μου τοίχο; Άσε, δεν μπορώ τα αίματα πρώτον και δεύτερον πάει ο τοίχος.
  • Θα φέρω ότι σπρέι έχω και θα προσπαθήσω να την ζαλίσω ώστε να φύγει ή να πέσει από μόνη της. Κόκκινο καμπανάκι υπενθύμισης: το έχω κάνει στο παρελθόν κυνηγώντας μια ξανθιά, χωρίς αποτέλεσμα, και μάλιστα χαράμισα ότι ξύλινη επιφάνεια υπήρχε στην κουζίνα μου.
  • Να μαζέψω δυο πράγματα και να φύγω από το σπίτι, να μετακομίσω, να φτάσω στο διάστημα που είναι κι επίκαιρο.

Πολύ πιθανόν να την τράβηξε η μυρωδιά της μπογιάς, ίσως, μπορεί, ποιος ξέρει.

Έχω πολλές ιστορίες να διηγηθώ όπου ο δρόμος μου διασταυρώθηκε με κατσαρίδες- λίγες εντός και πολλές εκτός σπιτιού, ποτέ καμία όμως δεν αφήνει καλές εντυπώσεις. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: δεν τις θέλουμε στο οπτικό μας πεδίο, στο σπίτι μας, στην πολυκατοικία μας, στη γειτονιά μας, στη μάνα γη, ούτε στο σύμπαν ολόκληρο. Και δεν είμαστε οι μόνοι.

Απολύμανση Μαύρης Κατσαρίδας Θεσσαλονίκη - Blatta orientalis

Η Μαύρη Κατσαρίδα (Blatta orientalis)

Θεωρείται ένα από τα πιο βρώμικα παράσιτα που εισβάλλουν και μολύνουν τα σπίτια του κοσμάκι. Είναι η κακιά κατσαρίδα (όχι ότι υπάρχουν καλές) που λόγω της διαδρομής της μεταξύ των σκουπιδιών και των τροφίμων που ίσως βρεθούν εκτεθειμένα στις κουζίνες των σπιτιών, επιμολύνει το περιβάλλον της, δηλαδή το δικό μας, μέσω των τροφίμων, άρα μπορεί να μεταφέρει ουκ ολίγες αρρώστιες. Αναφέρω χαρακτηριστικά την τροφική δηλητηρίαση, τη δυσεντερία, τη διάρροια, το άσθμα και ας μη σε κουράσω άλλο γιατί είναι μεγάλη η λίστα. Θεωρείται λοιπόν ένα από τα χειρότερα παράσιτα στον κόσμο και πολλές χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για την ολοκληρωτική εξαφάνισή της. Που μπορώ να υπογράψω;

Έχεις ακούσει σίγουρα αυτό που λένε για την καταστροφή του κόσμου που, αν γίνει, θα επιβιώσουν οι κατσαρίδες και κάτι άλλα ψιλά, να μη στα ξαναλέω. Η θηλυκή κατσαρίδα μπορεί να ζήσει έως και 180 ημέρες (ενώ οι αρσενικές μέχρι 160 -τι κρίμα), να γεννήσει πολλά παιδάκια και να ζήσει χωρίς νερό και φαγητό έως 2 ολόκληρες εβδομάδες. Εμείς μπορούμε; Νο, όχι, νάιν, νιετ.

Η μαύρη κατσαρίδα, ή αλλιώς Ανατολίτικη, υπάρχει σε όλον τον κόσμο και προέρχεται από την Αφρική. Να σου πω και αυτά τα τελευταία για να με θυμάσαι. Είναι παμφάγο είδος, τρώει και σκληρά και μαλακά υλικά και πίνει τα πάντα. Έχει όμως και τις προτιμήσεις της οι οποίες συμπεριλαμβάνουν κυρίως σκουπίδια και αποσυντιθέμενη οργανική ύλη, με απλά Ελληνικά, σάπια πράγματα, με ιδιαίτερη αδυναμία στις ζαχαρούχες και αμυλούχες τροφές. Οι κατσαρίδες τρώνε και τις νεκρές τους φίλες, ακόμα και τα ίδια τους τα περιττώματα. Αυτό βέβαια είναι και η Αχίλλειος πτέρνα τους σε ότι αφορά τις απολυμάνσεις. Θα σου πω γιατί. Τρώνε το φάρμακο, επιστρέφουν στη φωλιά τους και εκεί κάπου έρχεται η ώρα του αποχωρισμού με τα εγκόσμια. Οι άσπονδες φίλες τρώνε τις νεκρές κατσαρίδες, οπότε καταναλώνουν και το φάρμακο. Η απολύμανση έχει κάνει τη δουλειά της.

Αναρωτιέσαι σίγουρα τι έγινε με τη κατσαρίδα του τοίχου μου. Θα σου πω, δεν έφυγα, πήρα τηλέφωνο στους ειδικούς καλού κακού κι ας ήταν μεμονωμένο κρούσμα. Ζήτησα απεντόμωση κατσαρίδας και στα υπόγεια της πολυκατοικίας. Φύλαγε τα ρούχα σου, έλεγαν οι παλιοί και ποια είμαι εγώ να τους αμφισβητήσω.

Ένα είναι το γεγονός: δεν μπορείς ούτε θέλεις να ζήσεις με αυτό το βρωμερό παράσιτο στο κοντινό σου περιβάλλον. Εάν υπάρχει στην πολυκατοικία σου, με την αύξηση του πληθυσμού, σύντομα θα εισβάλλει και στο σπίτι σου.

Είναι επικίνδυνο έντομο για την υγεία σου και πρέπει να οχυρωθείς και να προστατευθείς. Μπορείς να προσπαθήσεις με σπρέι του εμπορίου αλλά τις περισσότερες φορές δεν φτάνει για να καλύψει την απομάκρυνση τους από το σπίτι και σίγουρα όχι από την πολυκατοικία σου.

Αν πάλι έχεις επαγγελματικό χώρο που έχει επιμολυνθεί, δεν θα ήθελες να περιμένεις ούτε δευτερόλεπτο επιπλέον.

Η απολύμανση μαύρης κατσαρίδας από ειδικούς είναι μονόδρομος. Η Εντομοτεχνική έχει χρόνια εμπειρίας στις απολυμάνσεις και θα σε απαλλάξει από αυτά και άλλα παράσιτα που δεν θέλεις για συγκάτοικους σύντομα και αποτελεσματικά.

Επικοινώνησε με την πιστοποιημένη ομάδα της Εντομοτεχνικής που εξυπηρετεί όλη την Κεντρική Μακεδονία και πάρε πίσω το σπίτι σου από τους ανεπιθύμητους και παρασιτικούς επισκέπτες.Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!