Ποντίκια στο σπίτι: Πώς να τα αντιμετωπίσετε το 2021

Ποντίκια στο σπίτι: Πώς να τα αντιμετωπίσετε [2021]

Οι απρόσκλητοι επισκέπτες, δεν είναι πάντα ό,τι καλύτερο. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τα γνωστά σε όλους μας τρωκτικά, τα ποντίκια.

Τα ποντίκια στο σπίτι μπορούν να γίνουν επικίνδυνα και να προκαλέσουν προβλήματα. Πολλαπλασιάζονται επίσης πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να χρειάζεται σωστή μυοκτονία για την καταπολέμησή τους.

Υπάρχουν όμως τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης, ώστε ν’ απαλλάξετε το σπίτι σας από την παρουσία τους.

Σ’ αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε πώς μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε τα ποντίκια στο σπίτι σας, από που εισβάλλουν, ποια μέρη προτιμούν για κρυψώνες τους και άλλες πολύτιμες πληροφορίες.

Από που μπαίνουν τα ποντίκια στο σπίτι;

Τα ποντίκια μπορούν να τρυπώσουν εύκολα στο σπίτι σας μέσα από τρύπες και ρωγμές. Το εύκαμπτο σώμα τους, τους επιτρέπει να εισβάλουν σε χώρους πιο εύκολα απ’ ότι νομίζουμε.

Τα ποντίκια σκαρφαλώνουν επίσης σε τραχιές επιφάνειες κι έτσι μπορούν να φτάσουν σε τρύπες που είναι σε ψηλότερα σημεία.

Κοινές “πύλες εισόδου”, αποτελούν οι τρύπες και τ’ ανοίγματα σε τοίχους και πατώματα, καθώς και τα κενά σε παράθυρα και στέγες. Μπορούν επίσης να μπουν μέσα απ’ τις γραμμές αποχέτευσης, από υδραυλικούς σωλήνες και από γραμμές αερίου.

Τι προσελκύει τα ποντίκια

Τώρα που μάθατε από που εισβάλλουν, ίσως αναρωτιέστε τι τραβάει τα ποντίκια στο σπίτι σας. Οι κύριοι λόγοι είναι δύο, τροφή και καταφύγιο.

Τα υπολείμματα τροφής στις επιφάνειες και στους χώρους του σπιτιού σας, προσκαλούν τους ανεπιθύμητους αυτούς επισκέπτες. Τα τρωκτικά αγαπούν να μασουλάνε το φαγητό που αφήνετε, οπότε σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε αφήσει ξεχασμένη τροφή.

Τα ποντίκια, ειδικά τις περιόδους που οι θερμοκρασίες πέφτουν, αναζητούν καταφύγιο. Χρειάζονται επίσης ένα ασφαλές μέρος για να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Ένα ζεστό σπίτι λοιπόν, αποτελεί τον κατάλληλο προορισμό.

Η ακαταστασία επίσης, τους επιτρέπει να βρίσκουν κρυψώνες ευκολότερα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τώρα, γιατί οι αποθήκες είναι απ΄τους αγαπημένους τους χώρους.

Που κρύβονται τα ποντίκια

Ένα σπίτι μπορεί να παρέχει πολλές κρυψώνες σ’ ένα ποντίκι. Κάποιες απ’ τις πιο συνηθισμένες είναι:

  • Τα κενά και οι ρωγμές σε τοίχους, πολλές φορές κοντά σε πηγές θερμότητας.
  • Μέσα ή πίσω από ντουλάπια και συρτάρια
  • Μέσα σε χαρτόκουτα
  • Μέσα σε τρύπες επίπλων
  • Κάτω ή πίσω από συσκευές κουζίνας
  • Σε αποθήκες, σοφίτες και ακατάστατους χώρους

Έχω ποντίκια στο σπίτι; – Οι ενδείξεις

Ποντίκι σε λευκό φόντο που τρώει. Τα υπολείμματα φαγητού προσελκύουν ποντίκια στο σπίτι.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις ενδείξεις που προδίδουν την παρουσία ποντικιών στο σπίτι σας, ώστε να τα αντιμετωπίσετε πρόωρα.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα σημάδια.

Περιττώματα ποντικιού

Τα περιττώματα είναι η πιο ισχυρή ένδειξη ότι έχουν τρυπώσει ποντίκια στο σπίτι σας. Οι ακαθαρσίες από ποντίκι είναι σκουρόχρωμες και λεπτές και μοιάζουν με κόκκους ρυζιού.

Θα τα βρείτε σκορπισμένα στον χώρο ή συγκεντρωμένα κοντά στις κρυψώνες τους. Δεν είναι δύσκολο να τα εντοπίσετε αφού ένα ποντίκι αφήνει περίπου 50-80 περιττώματα κάθε μέρα ενώ ένας αρουραίος τα μισά.

Σημάδια από δαγκωματιές

Μια απ’ τις αγαπημένες ασχολίες του ποντικιού, είναι το ροκάνισμα. Αν παρατηρήσετε μικρά σημάδια από δαγκωματιές σε αντικείμενα του σπιτιού σας ή φαγωμένες συσκευασίες τροφίμων, είναι πιθανόν να προέρχονται απ’ τα ενοχλητικά αυτά τρωκτικά.

Σημάδια απ΄το τρίχωμά τους

Ένα ποντίκι στο σπίτι σας, είναι πιθανό ν’ αφήσει σημάδια στα μέρη που κινείται. Το τρίχωμα του, αφήνει μαύρες κηλίδες ή μουτζούρες όταν ακουμπάει σε τοιχώματα ή τρυπώνει στις κρυψώνες του.

Ήχοι και θόρυβος

Τα ποντίκια προσπαθούν συνεχώς να κρυφτούν από εσάς, όμως όταν κινούνται ή ροκανίζουν κάτι, μπορείτε να τ’ ακούσετε. Οι ήχοι των ποντικών είναι πιο έντονοι τη νύχτα όπου είναι πιθανό ν’ ακούσετε και το χαρακτηριστικό “τσίριγμά” τους.

Μυρωδιά

Αν παρατηρήσετε μια μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία στους χώρους σας, τότε ίσως προέρχεται από ποντίκια. Η συγκεκριμένη μυρωδιά μάλιστα είναι πιο έντονη κοντά σε μέρη που κρύβονται ή είναι συγκεντρωμένα.

Τι μπορούμε να πάθουμε από ποντίκια

Ο βασικός λόγος που τα ποντίκια στο σπίτι θεωρούνται επικίνδυνα είναι επειδή κουβαλούν και μεταφέρουν ασθένειες και βακτήρια. Συνεπώς, μπορούν να μολύνουν τρόφιμα και επιφάνειες.

Το δάγκωμα ποντικιού σε άνθρωπο δεν είναι συχνό φαινόμενο αλλά μπορεί να κρύβει κινδύνους για τον λόγο που αναφέραμε.

Τα ποντίκια μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζημιά σε αντικείμενα του σπιτιού σας, καθώς τους αρέσει να μασουλάνε. Υπάρχει επίσης η περίπτωση να μασουλίσουν καλώδια, το οποίο δημιουργεί νέους κινδύνους (π.χ. κίνδυνο φωτιάς).

Για να αποφύγετε λοιπόν τους παραπάνω κινδύνους, είναι αναγκαία η γρήγορη καταπολέμηση των ποντικιών από τους χώρους σας.

Τρόποι αντιμετώπισης ποντικών στο σπίτι

Μικρό ποντίκι μπροστά από φάκα. Βασική ποντικοπαγίδα για ποντίκια στο σπίτι

Αν σκέφτεστε “Έχω ποντίκια στο σπίτι, τι κάνω;” ή αν θέλετε να ενισχύσετε τη γραμμή άμυνάς σας, τότε σας έχουμε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης.

1. Περιορίστε την πρόσβασή τους

Λένε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Αποτρέψτε την είσοδο ποντικιών στο σπίτι σας ώστε να εμποδίσετε την εξάπλωσή τους ή να μην χρειαστεί να τ’ αντιμετωπίσετε καθόλου.

Ποια μέτρα μπορείτε να πάρετε; Για αρχή εντοπίστε ρωγμές, ανοίγματα και τρύπες σε τοίχους ή πατώματα και σφραγίστε τα με ένα σφραγιστικό.

Ελέγξτε επίσης τους σωλήνες και τους αεραγωγούς. Ένας καλός τρόπος για να μπλοκάρετε ανοίγματα, είναι με σύρμα καθαρισμού, το οποίο δυσκολεύονται να ροκανίσουν.

Χρησιμοποιείστε λάστιχα μόνωσης για τα κενά σε πόρτες και παράθυρα κι αν έχετε δει ποντίκι σε κάποιον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, μην αφήνετε την εξώπορτά σας ανοιχτή.

2. Ποντικοπαγίδες και φάρμακο για ποντίκια

Ποντικοπαγίδες, ένα κλασικό μέτρο για την καταπολέμηση των ποντικιών. Τοποθετήστε τις παγίδες κάθετα στους τοίχους και μη ξεχνάτε να τις ελέγχετε καθημερινά. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα παγίδες διαφορετικού τύπου, όπως φάκες, τούνελ, κόλλα κλπ.

Το δόλωμα που θα βάλετε είναι σημαντικό:

Τροφές όπως το τυρί, τα φρούτα και το φυστικοβούτυρο, φαίνεται να είναι απ’ τις αγαπημένες των ποντικών.

Αν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε φάρμακο για ποντίκια και έχετε κατοικίδια ή μικρά παιδιά, σιγουρευτείτε ότι δεν θα πάνε στον χώρο που θα το βάλετε. Το ποντικοφάρμακο που έχει μορφή λουκουμιού μπορεί να φανεί σαν λιχουδιά για τα ζωάκια και τα μωρά του σπιτιού σας.

3. Απωθητικές μυρωδιές

Συγκεκριμένες μυρωδιές μπορούν να κρατήσουν μακριά τα ποντίκια. Συνήθως δεν αρκούν μόνο αυτές για ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, μπορείτε όμως να προσθέσετε κι αυτό το μέτρο στο “οπλοστάσιό” σας.

Ας δούμε μερικές:

  • Το πιπέρι καγιέν μπορεί ν’ απωθήσει τα ποντίκια. Ρίξτε πιπέρι καγιέν σε σημεία που υποψιάζεστε ότι επισκέπτονται ή περνάνε συχνά.
  • Η αμμωνία. Ο ποντικός μυρίζει την αμμωνία και την αποφεύγει επειδή θεωρεί ότι στην περιοχή υπάρχουν άλλα ζώα. Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά της, προσπαθήστε να την τοποθετήσετε σε μέρη που δεν επισκέπτεστε συχνά.
  • Η ναφθαλίνη είναι επίσης μια καλή επιλογή. Αν η μυρωδιά της σας ενοχλεί, φροντίστε να την τοποθετήσετε σε σημεία που δεν έχετε συχνή πρόσβαση.
  • Αιθέρια έλαια. Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο μέντας ή γαρύφαλλου σε βαμβάκι και τοποθετήστε σε μέρη απ’ τα οποία είναι πιθανό να τρυπώσουν ποντίκια.

4. Πάρτε μια γάτα

Μια μέθοδος της “παλιάς σχολής” η οποία λειτουργεί. Οι γάτες μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν τα ποντίκια στο σπίτι και να κρατήσουν τον πληθυσμό τους σε χαμηλά επίπεδα.

Να θυμάστε όμως ότι πολλές γάτες ίσως να μην είναι διατεθειμένες να κυνηγήσουν ποντίκια. Επίσης, αυτό το μέτρο αντιμετώπισης δεν είναι καλή ιδέα αν κάποιος στο σπίτι σας είναι αλλεργικός στα περήφανα αυτά αιλουροειδή.

5. Καθαριότητα και υγιεινή

Είναι σημαντικό να κρατάμε τους χώρους μας καθαρούς για πολλούς λόγους. Η καθαριότητα και η υγιεινή στο σπίτι σας δεν θα διώξουν τα ποντίκια αλλά μπορούν να τα κρατήσουν μακριά.

Μην αφήνετε υπολείμματα τροφών και ψίχουλα σε επιφάνειες ή στο πάτωμα και μην ξεχνάτε να σκουπίζετε κάτω και πίσω απ’ τα έπιπλα.

Φυλάξτε επίσης τρόφιμα όπως δημητριακά, όσπρια, αλεύρι, κλπ σε αεροστεγείς συσκευασίες. Αν έχετε κατοικίδια, μην αφήνετε το φαγητό τους στο μπολ όλη μέρα ή τη συσκευασία ανοιχτή έξω.

Τελικές συμβουλές

Διατηρήστε το σπίτι σας καθαρό και με σφραγισμένες τις ρωγμές για να κρατήσετε τους ενοχλητικούς αυτούς επισκέπτες μακριά.

Ελέγξτε χώρους όπως γκαράζ, αποθήκες και σοφίτες καθώς είναι απ’ τα αγαπημένα καταλύματα των ποντικών.

Αν δείτε ένα ποντίκι στον χώρο σας, υπάρχει πιθανότητα να έχετε κι άλλα. Μια έντονη προσβολή του σπιτιού σας μπορεί να βάλει εσάς και την οικογένειά σας σε κίνδυνο.

Αντιμετωπίστε μια και καλή τα ποντίκια στο σπίτι σας με τη βοήθεια ενός ειδικού και προστατέψτε εσάς και τ’ αγαπημένα σας πρόσωπα.



Leave a Reply

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!