Ακάρεα σκόνης: Τι είναι, τι προκαλούν και τι να κάνετε – Εντομοτεχνική

Ακάρεα σκόνης: Τι είναι, τι προκαλούν και τι να κάνετε

Όσο καθαρά και αν κρατάμε τα σπίτια μας, είναι αδύνατο να σταματήσουμε την εμφάνιση της σκόνης. Και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό. Μέσα στη σκόνη όμως, κατοικούν πολλά μικροσκοπικά πλάσματα, τα ακάρεα σκόνης.

Οι μικροί αυτοί κάτοικοι ζουν σε πολλές επιφάνειες, αντικείμενα και μέρη που συναντάμε σε κάθε κατοικία. Δεν σας βλάπτουν άμεσα, μπορούν όμως να σας δημιουργήσουν συγκεκριμένα προβλήματα.

Τι ακριβώς είναι όμως τα ακάρεα και τι προκαλούν; Γιατί εμφανίζονται στο σπίτι σας και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε;

Σ’ αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω και θα σας δείξουμε αποτελεσματικούς και εύκολους τρόπους, για να μειώσετε τον πληθυσμό των ακάρεων.

Τι είναι τα ακάρεα σκόνης;

Τα ακάρεα σκόνης, είναι μικροσκοπικά αρθρόποδα που συναντάμε συχνά σε κατοικίες και εσωτερικούς χώρους. Είναι απ’ τους πιο συνηθισμένους “συγκάτοικους” του ανθρώπου και κατοικούν σε χαλιά, στρώματα, μαξιλάρια, κουρτίνες, καναπέδες, ταπετσαρίες κλπ.

Τα ακάρεα τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, τα οποία όπως είναι φυσιολογικό, πέφτουν καθημερινά απ’ τον άνθρωπο. Ο μέσος άνθρωπος μάλιστα, αφήνει περίπου 1,5 γραμμάριο από νεκρά επιδερμικά κύτταρα τη μέρα, ποσότητα ικανή να θρέψει ένα εκατομμύριο ακάρεα.

Η άφθονη λοιπόν τροφή που τους παρέχουμε, είναι και ο λόγος που “κατασκηνώνουν” στα σπίτια μας. Συνήθως υπάρχουν 100-500 ακάρεα ανά γραμμάριο σκόνης, αλλά κάποιες φορές μπορούν να φτάσουν και τα 20.000.

Παρόλο που στο όνομά τους υπάρχει η λέξη <<σκόνη>>, μπορούν κάλλιστα να αναπτυχθούν και σε ένα “καθαρό” σπίτι, καθώς για να επιβιώσουν χρειάζονται απλά ζεστή θερμοκρασία και υγρασία. Συγκεκριμένα, οι άριστες συνθήκες ανάπτυξής τους, είναι 20-25 βαθμοί κελσίου και 75% υγρασία.

Τα ακάρεα φαίνονται;

Τα ακάρεα είναι υπερβολικά μικρά και μπορούμε να τα δούμε μόνο με μικροσκόπιο. Οπότε, αν σκοπεύετε να ψάξετε κάθε μεριά των χαλιών και των στρωμάτων σας για να τα βρείτε, δεν θα μπορέσετε.

Το μέσο ακάρι, έχει μέγεθος 0,033 εκατοστά. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατο να τα δείτε με γυμνό μάτι.

Παρά το μικροσκοπικό μέγεθός τους όμως, ζουν περισσότερο από 30 ημέρες και μάλιστα τα θηλυκά μπορούν να φτάσουν και τις 90.

Τσιμπάνε τα ακάρεα;

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα ακάρεα στο στρώμα ή στο κρεβάτι τους, μπορούν να τους τσιμπήσουν. Αυτό όμως δεν ισχύει.

Τα ακάρεα σκόνης δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο. Το “τσίμπημα από ακάρεα” που μπορεί να δείτε στο δέρμα σας, είναι στην πραγματικότητα αλλεργική αντίδραση.

Όταν ένα άτομο με ευαισθησία στα ακάρεα εισπνέει μέρη απ’ τα σώματα ή απ’ τα περιττώματά τους, μπορεί να εμφανίσει συγκεκριμένες αλλεργικές αντιδράσεις.

Μια από αυτές, είναι η δερματική αλλεργία από ακάρεα, που εμφανίζεται ως εξανθήματα ή κοκκινίλες. Τα εξανθήματα από ακάρεα μοιάζουν συχνά με τσιμπήματα και μπορούν να σας προκαλέσουν φαγούρα. Περισσότερα για το τι προκαλεί η αλλεργία στα ακάρεα, θα ανακαλύψετε στη συνέχεια του άρθρου.

Τι προκαλούν τα ακάρεα σκόνης;

Εικαστικό με άντρα που βήχει στον αγκώνα του. Σύνηθες σύμπτωμα από αλλεργία σε ακάρεα σκόνης.

Όπως είπαμε και πιο πριν, τα “αόρατα” αυτά αρθρόποδα είναι υπεύθυνα για αλλεργικές αντιδράσεις. Πώς όμως μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε αλλεργία σε αυτά;

Σε περίπτωση που έχετε αλλεργία στα ακάρεα, τότε θα παρουσιάσετε συγκεκριμένα συμπτώματα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα από αλλεργία στα ακάρεα είναι:

  • Φτέρνισμα
  • Βήχας
  • Καταρροή
  • Μπουκωμένη μύτη
  • Φαγούρα στα μάτια
  • Υγρά μάτια
  • Φαγούρα και κοκκινίλες στο δέρμα

Τα ακάρεα μπορούν επίσης να προκαλέσουν δύσπνοια, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα.

Αν έχετε αλλεργία στα ακάρεα, ίσως παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα κυρίως το πρωί αφού ξυπνήσετε. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε, ότι γίνονται εντονότερα τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, καθώς τότε υπάρχει αρκετή ζέστη και υγρασία.

Αν παρουσιάζετε τα παραπάνω συμπτώματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε ευαισθησία στα ακάρεα. Ένας ειδικός γιατρός, δηλαδή ένας αλλεργιολόγος, είναι ο ιδανικός για να κρίνει αν για τα συμπτώματά σας ευθύνονται τα ακάρεα ή αν είναι κάτι άλλο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα ακάρεα σκόνης

Εικαστικό με άντρα που καθαρίζει το χαλί με ηλεκτρική σκούπα. Συνήθης τρόπος αντιμετώπισης για τα ακάρεα σκόνης

Είναι αδύνατο να εξαλείψετε πλήρως τα ακάρεα απ’ το σπίτι σας αλλά μπορείτε να μειώσετε τον πληθυσμό τους, ώστε να περιορίσετε τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιους τρόπους για να διατηρήσετε τον πληθυσμό τους σε χαμηλά επίπεδα.

  • Περιορίστε την υγρασία στο χώρο σας: Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα ή το κλιματιστικό σας για να διατηρήσετε την υγρασία στο 50% ή και χαμηλότερα. Εναλλακτικά, τις ξηρές ημέρες, μπορείτε να αερίζετε τους χώρους σας ανοίγοντας τα παράθυρά σας.
  • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σας κάθε εβδομάδα: Το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων και των μαξιλαριών σας με ζεστό νερό μια φορά την εβδομάδα, είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να αντιμετωπίσετε τα ακάρεα.
  • Χρησιμοποιήστε ειδικά καλύμματα: Επειδή περνάμε πολλές ώρες στο κρεβάτι μας λόγω του ύπνου, τα ακάρεα στο στρώμα είναι συχνό φαινόμενο. Μπορείτε λοιπόν να βάλετε ειδικά καλύμματα στο στρώμα και στα μαξιλάρια σας, ώστε να περιορίσετε την επαφή σας με τα ακάρεα.
  • Βάλτε μπρος την ηλεκτρική σας σκούπα: Καθαρίστε τα χαλιά σας με ηλεκτρική σκούπα όσο πιο συχνά μπορείτε μέσα στην εβδομάδα. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε το φίλτρο και τη σακούλα της σκούπας.
  • Ξεσκονίστε προσεκτικά: Να ξεσκονίζετε συχνά και προσεκτικά τις επιφάνειες χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί. Δώστε προσοχή σε χαραμάδες ή ρωγμές στα έπιπλα καθώς εκεί μαζεύεται πολλή σκόνη και “φωλιάζουν” τα ακάρεα.
  • Αφαιρέστε όλα τα χαλιά απ’ το σπίτι σας: Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο άτομο στο σπίτι παρουσιάζει αλλεργικά συμπτώματα, θα ήταν καλό να αφαιρέσετε τελείως όλα τα χαλιά απ’ τους χώρους σας.
  • Δώστε προσοχή σε “ύποπτα” αντικείμενα: Αντικείμενα όπως μάλλινα ρούχα, σκεπάσματα κατοικιδίων ή λούτρινα παιχνίδια, μπορούν να γίνουν μέρος φιλοξενίας ακάρεων. Μην ξεχνάτε να πλένετε συχνά τέτοιου είδους αντικείμενα.
  • Φυλάξτε τα ρούχα, τα εσώρουχα και τα κλινοσκεπάσματά σας σε ντουλάπες: Τοποθετήστε αυτά τα αντικείμενα σε ντουλάπες ή συρτάρια που κλείνουν στεγανά, ώστε να μην είναι εκτεθειμένα.
  • Μην αφήνετε τα κατοικίδια ζώα να μπαίνουν στο υπνοδωμάτιό σας: Δυστυχώς οι τριχωτοί σας φίλοι, είναι καλό να μη μπαίνουν στο χώρο που κοιμάστε.
  • Απομακρύνετε τα πουπουλένια μαξιλάρια και παπλώματα: Αν γίνεται, αντικαταστήστε τα πουπουλένια μαξιλάρια και παπλώματά σας με συνθετικά. Ο λόγος είναι, επειδή στα πουπουλένια μπορούν να αναπτυχθούν μύκητες που παρέχουν τροφή στα ακάρεα.

Μπορώ να κάνω απολύμανση για ακάρεα;

Τα ακάρεα σκόνης είναι αρθρόποδα και αντιμετωπίζονται με απεντόμωση. Όπως αναφέραμε, μπορούμε να τα βρούμε σε κάθε σπίτι άσχετα αν είναι καθαρό ή όχι.

Αν όμως έχετε ευαισθησία στα ακάρεα και σας δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις, τότε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας και να σας προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Συνεπώς, πραγματοποιώντας μια απεντόμωση ακάρεων, μπορείτε να μειώσετε δραστικά και άμεσα τον πληθυσμό τους.



Αφήστε μια απάντηση

Να σας Καλέσουμε;
Καλέστε με!