- 24/05/2022
- Posted by: Entomotexniki
- Category: ΓΕΝΙΚΑ
Tα ποντίκια και οι αρουραίοι πέρα από κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς φέρουν πολλές ασθένειες και εκτοπαράσιτα ροκανίζουν και λερώνουν το χώρο γεμίζοντας με περιττώματα και ούρα.
Όταν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η αποικία μεγαλώνει και αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς τα ποντίκια εξελίσσονται ραγδαία πληθυσμιακά! Η μυοκτονία προτιμάται με σκοπό την απαλλαγή του χώρου από τους ποντικούς καθώς και την αποφυγή αυτών από μελλοντική επανεμφάνιση κάτι που αποτελεί συχνό φαινόμενο και χρειάζεται να εφαρμοστούν και προληπτικά μέτρα μετά την εξόντωση!
Οι αρουραίοι και τα ποντίκια είναι σημαντικά παράσιτα για τις ανθρώπινες κοινωνίες σε όλο τον κόσμο . Τις τελευταίες δεκαετίες, οι μυοκτονίες έχουν βελτιωθεί με αποτέλεσμα τι άλλο; Να διώχνουν αποτελεσματικά τον εχθρό! Από ξενοδοχειακές μονάδες και εγκαταστάσεις μέχρι εστιατόρια-καφέ-μπαρ-εγκαταστάσεις εστίασης τα τρωκτικά δεν κάνουν διακρίσεις !
Γιατί πρέπει να ελέγχονται όμως οι πληθυσμοί των ποντικιών;
-
Λόγοι Οικονομίας:
Η οικονομικής ζημιά και τα αγαθά που καταστρέφουν τα τρωκτικά κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη είναι τεράστιο και σίγουρα μπορεί να αποφευχθεί καθώς αποτελούν σπατάλη σε πολλούς τομείς όπως στα εμπορικά καταστήματα, το εμπόρευμα αποσύρεται και η ζημία είναι τεράστια
-
Καταστροφή τροφίμων και προϊόντων :
Σχεδόν κάθε εμπόρευμα και τρόφιμο (φυτικής ή ζωικής προέλευσης) που βρίσκεται σε αποθήκη, στα ράφια παραγωγικών μονάδων και στην συνέχεια στα ράφια αποθηκών λιανικού εμπορίου είναι εκτεθειμένο στην μανία των τρωκτικών να σκαρφαλώνουν και να καταστρέφουν ότι δεν τους ανήκει !
-
Καταστροφή λοιπών εγκαταστάσεων:
Οι ζημίες στις οποίες αναφερόμαστε παραπάνω δεν αφορούν μόνο εμπορεύματα αλλά και με άμεσες φθορές όπως η καταστροφή και ροκάνισμα των υλικών σε κτήρια είτε είτε με έμμεσους τρόπους (για παράδειγμα το φαινόμενο της πυρκαγιάς από προσβολή ποντικών στις πηγές ηλεκτρισμού της εγκατάστασης).
-
Μόλυνση:
Ο κίνδυνος μόλυνσης των τροφίμων καραδοκεί με κάθε εμφάνιση ποντικού και σε σύντομο χρονικό διάστημα (εμπειρικά σας το αναφέρουμε ) τα εμπορεύματα και τα προϊόντα προς πώληση και κατανάλωση θα έχουν αχρηστεύσει καθώς θεωρούνται με βάση την νομοθεσία και… την κοινή λογική, μη εμπορεύσιμα εξαιτίας των περιττωμάτων και των τριχωμάτων που θα βρίσκονται στον χώρο και στις συσκευασίες!
-
Μείωση πωλήσεων:
Αυτό ως αποτέλεσμα θα φέρει την μείωση ρευστότητας της επιχείρησης , καθώς τα κατεστραμμένα και μολυσμένα αντικείμενα δεν γίνονται αποδεκτά ούτε από τους εμπόρους σε περίπτωση τομέα logistics και αποθήκες για την χονδρική και φυσικά ούτε για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.
-
Νομικό πλαίσιο:
Με βάση την νομοθεσία που ισχύει μέχρι τώρα για την πρόληψη φθοράς λόγω παρασίτων κάτι που πολλές βιομηχανίες δεν θεωρούν σημαντικό αν βρουν ένα ποντίκι σε μεγάλες εκτάσεις εγκαταστάσεων κα παραλείψουν να το φέρουν στην επιφάνεια, θεωρείται πως πράττουν αδίκημα! Αυτό γιατί ο χώρος αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία και γιατί παραδοσιακά το ένα ποντίκι .. φέρνει το άλλο!
-
Φόβος :
Κάνετε εικόνα το εξής: Πρωί Δευτέρα στην δουλεία και με το ένα χέρι κρατάτε τον καφέ και στο άλλο την σκούπα καθώς ξαφνικά αντικρίσατε έναν απρόσμενο επισκέπτη στην αποθήκη του μαγαζιού σας. Αν και ελπίζουμε να μην σας είναι γνωστή η σκήνη, δυστυχώς είναι πιθανή στην πραγματικότητα ειδικά εάν έχουμε να κάνουμε με κάποιο παλιό συγκρότημα κατοικιών στην πόλη αλλά και στην ύπαιθρο, σε αγροτικές αποθήκες, τομείς εκπαίδευσης και υγείας! Η παρουσία τρωκτικών δεν κάνει διακρίσεις και προκαλεί άγχος και φόβο στους ανθρώπους .
-
Δυσμενείς συνθήκες εργασίας:
Εργατικότητα και παραγωγή σε χώρο γεμάτο άσχημη οσμή και ακαθαρσίες τρωκτικών και λοιπών παρασίτων αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Οι σωστές συνθήκες εργασίας είναι ένας σπουδαίος παράγοντας και κίνητρο των υπαλλήλων μιας επιχείρησης. Χώροι με αποικίες τρωκτικών έχουν βρωμιές από ακαθαρσίες, τρίχωμα κλπ και καθιστά δύσκολη κι επικίνδυνη την εργασία!
-
Δημόσια υγεία και κίνδυνοι :
Tα ποντίκια και οι αρουραίοι αποτελούν πηγή πλήθους ασθενειών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και είναι ικανά μεταφέρουν και να μεταδώσουν ασθένειες όπως η λεπτοσπίρωση, η σαλμονέλωση, Πανώλη !; η Τριχινίαση, κλπ. Πολλά και επικίνδυνα που συνιστούν την αντιμετώπιση τους άμεσα!
Πως θα απαλλαγείτε όμως από τα ποντίκια;
Πρόληψη – Αντιμετώπιση – Αποφυγή
Ακριβώς! Χρειάζονται τρείς ενέργειες για την οριστική λύση του προβλήματος μιάς και τα τρωκτικά έχουν αδυναμία να αναπαράγονται ραγδαία και να δημιουργούν αποικίες παντού!
Οι έμπειροι τεχνικοί μας γνωρίζουν πως να δημιουργήσουν ένα αφιλόξενο περιβάλλον με σκοπό τον περιορισμό της αναπαραγωγής τους αφού πρώτα αποκλείουν κάθε πιθανή είσοδο σε νέους εισβολείς ! Σε δεύτερο χρόνο και μετά από μελέτη έρχεται η άμεση αντιμετώπιση με ειδικά δολώματα, ανθεκτικών σταθμών οι οποίοι περιλαμβάνουν τα μυοκτόνα σκευάσματα.
Φυλαγμένα από καιρικές συνθήκες και πιθανή κατάποση από άλλα ζώα τα δολώματα κάνουν την δουλεία τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα τοποθετούνται παγίδες σύλληψης με κόλλα ή κλουβιά κυρίως σε εσωτερικούς χώρους!
Η επανεμφάνιση η οποία αποτελεί και την κυριότερη παγίδα στην αντιμετώπιση των τρωκτικών, επιτυγχάνεται με τον έλεγχο των σταθμών και την επαναδόλωση τους και με την σωστή τήρηση των προληπτικών κύκλων, προκειμένου να μην υπάρξει επανεμφάνιση και μπούμε σε … φαύλο κύκλο !