Απεντομώσεις Απολυμάνσεις Μυοκτονίες

Τηλ. Επικοινωνίας Θεσσαλονίκη - Κεντρική Μακεδονία:

2310 853104, 6979 775863, 6909 385818

Tηλ. Eπικοινωνίας Κιλκίς:

23414 00544 6979 775863, 6908 933553

facebook youtube google instagram iso

Σαρανταποδαρούσα


Τάξη: Arthropoda

Οικογένεια: Myriapoda

Είδος: Chilopoda

Επιστημονική Ονομασία: Scutigera coleopterata

Εξωτερική Μορφολογία

Το μήκος του ενήλικου κυμαίνεται από 25 - 35 mm, συμπεριλαμβανομένων και των κεραιών του , το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 100 mm. Η ενήλικη οικιακή σαρανταποδαρούσα φέρει έως και 15 ζευγάρια ποδιών, το κάθε ζευγάρι ποδιών είναι λίγο μεγαλύτερο από το εμπρόσθιο ζευγάρι της. Το σώμα της αποτελείται από άκαμπτα τμήματα τα οποία φέρουν μόνο ένα ζευγάρι ποδιών το καθένα. Η κεφαλή της φέρει ένα ζεύγος μακριών κεραιών και πολύπλευρα μάτια που την βοηθούν να προσανατολίζεται στο χώρο. Διαθέτει επίσης ένα ζευγάρι επιμήκεις γνάθους οι οποίες και εκκρίνουν δηλητήριο. Το χρώμα της είναι συνήθως κιτρινωπό γκρι. Η οικιακή σαρανταποδαρούσα είναι αρπακτικό, σαρκοφάγο – εντομοφάγο αρθρόποδο. Η σαρανταποδαρούσα εκκρίνοντας δηλητήριο, παραλύει τα θηράματα της (έντομα, προνύμφες εντόμων και αραχνοειδή) και έπειτα τρέφεται από αυτά. Αξίζει να σημειωθεί πως το τσίμπημα της δεν είναι θανατηφόρο για τους ανθρώπους, όμως προκαλεί έντονους πόνου και πρήξιμο.

Βιολογικός Κύκλος

Ο βιολογικός της κύκλος ακολουθεί τα έξης στάδια: αυγό – νυμφικά στάδια -ενήλικο έντομο, όπως στα περισσότερα αρθρόποδα. Οι νύμφες μοιάζουν με μικρές εκδοχές της ενήλικης οικιακής σαρανταποδαρούσας και αποκτούν σταδιακά την ενήλικη μορφή. Ο χρόνος ανάπτυξής της, μέχρι να φτάσει την ενηλικίωσή είναι 3 χρόνια. Το θηλυκό γεννά περίπου 50 αυγά. Είναι μακρόβια έντομα τα οποία ζουν συνήθως 7 χρόνια, και με τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να διαβιούν έως και 10 χρόνια.

Περιβαλλον

Η οικιακή σαρανταποδαρούσα διαβιεί σε μέρη με αυξημένη υγρασία, όπως είναι το μπάνιο, συνήθως τη συναντάμε στα σιφώνια και κάτω από τα πλακάκια. Είναι έντομο νυκτόβιο. Ο βέλτιστος βιότοπος της περιλαμβάνει: μέρη σκοτεινά με υγρασία και επαρκή τροφή – λεία.