Απεντομώσεις Απολυμάνσεις Μυοκτονίες

Τηλ. Επικοινωνίας Θεσσαλονίκη - Κεντρική Μακεδονία:

2310 853104, 6979 775863, 6909 385818

Tηλ. Eπικοινωνίας Κιλκίς:

23414 00544 6979 775863, 6908 933553

facebook youtube google instagram iso

Μυρμήγκια


Τάξη: Hymenoptera

Οικογένεια: Formicidae

Είδος: Lasius niger (Μαύρο μυρμήγκι)

Είδος: Pharaonis Monomorium (Μυρμήγκι του Φαραώ)

Lasius niger (Μαύρο μυρμήγκι)

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα και δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία μας ,ωστόσο μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικά κατά την είσοδό τους σε σπίτια και χώρους εργασίας . Κάθε μυρμήγκι είναι μέλος μιας πολύ οργανωμένης αποικίας , που μπορεί μερικές φορές να αποτελείται από εκατομμύρια άτομα.

Εξωτερική Μορφολογία

Οι εργάτες έχουν μήκος 3-5mm και χρώμα σκούρο καφέ εως μαύρο. Η βασίλισσα έχει μήκος 15mm και χρώμα σκούρο καφέ εως μαύρο. Τα αρσενικά έχουν μήκος 3-4mm και χρώμα σκούρο καφέ εως μαύρο.

Βιολογία

Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – νύμφη – ενήλικο και διαρκεί περίπου 45-75 ημέρες. Η διάρκεια ζωής των εργατριών είναι 6-12 εβδομάδες. Η διάρκεια ζωής της βασίλισσας μπορεί να φτάνει μέχρι και δεκαετίες. Ρόλος της βασίλισσας είναι το ζευγάρωμα , το οποίο πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο - Αύγουστο και η φροντίδα των αυγών. Εάν πεθάνει η βασίλισσα η αποικία επιβιώνει για διάστημα λίγων μηνών. Τα μυρμήγκια θα εισέλθουν στο σπίτι για εύρεση τροφής και προσελκύονται από γλυκείς , πρωτεϊνούχες τροφές καθώς και διάφορες κολλώδεις ουσίες. Χαρακτηριστικό τους είναι τα ίχνη φερομόνης που αφήνουν στις διαδρομές τους έτσι ώστε να ακολουθούν τα υπόλοιπα μυρμήγκια και να οδηγούνται και αυτά στην τροφή.

Περιβάλλον

Θα τα συναντήσουμε να βγαίνουν μέσα από πρίζες , ρωγμές τοίχων και πατωμάτων καθώς και σε κουζίνες κάτω από τον νεροχύτη και επάνω στον πάγκο.


Pharaonis Monomorium (Μυρμήγκι του Φαραώ)

Εξωτερική Μορφολογία

Οι εργάτες έχουν μήκος 1,5-2mm και χρώμα κίτρινο εως καφέ. Η βασίλισσα έχει μήκος 3,5-6mm χρώμα σκούρο κόκκινο και έχει φτερά , ωστόσο δεν πετά. Τα αρσενικά έχουν μήκος 3-mm και χρώμα μαύρο και είναι φτερωτά.

Βιολογία

Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – νύμφη – ενήλικο και διαρκεί περίπου 40-45 ημέρες. Η βασίλισσα μπορεί να αποθέσει 400 ή και περισσότερα αυγά στην διάρκεια της ζωής της. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη μυρμηγκιών εάν βρεθούν σε κατάλληλο περιβάλλον μπορούν να αναπαράγονται όλο το χρόνο. Χαρακτηριστικό τους , είναι ότι σχηματίζουν πολλές αποικίες , και σε μία αποικία μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία βασίλισσες. Έτσι μια βασίλισσα μαζί με λίγους εργάτες μπορεί να φύγουν και να κάνουν την δική τους αποικία κάπου αλλού. Το γεγονός αυτό καθιστά το συγκεκριμένο είδος πιο δύσκολο στην καταπολέμηση καθώς διασπείρονται ιδιαίτερα εύκολα σε πολλά σημεία

Περιβάλλον

Το συγκεκριμένο είδος θα το συναντήσουμε κυρίως σε νοσοκομεία. Προτιμούν και κάνουν φωλιές σε σκοτεινές και θερμές περιοχές κοντά σε σωλήνες ζεστού νερού και θέρμανσης καθώς και σε ανοίγματα τοίχων.