Απεντομώσεις Απολυμάνσεις Μυοκτονίες

Τηλ. Επικοινωνίας Θεσσαλονίκη - Κεντρική Μακεδονία:

2310 853104, 6979 775863, 6909 385818

Tηλ. Eπικοινωνίας Κιλκίς:

23414 00544 6979 775863, 6908 933553

facebook youtube google instagram iso

Κρότωνες Τσιμπούρια


Τάξη: Acarina

Οικογένεια: Argasidae , Ixosidae

Εξωτερική Μορφολογία

Οι κρότωνες είναι μεγάλου μεγέθους ακάρεα. Μερικά είδη όταν είναι πλήρως διογκωμένα με αίμα , έχουν μήκος μεγαλύτερο από 25χιλ. Το μήκος των ενηλίκων όταν είναι νηστικά είναι 2-6 χιλ. για τα αρσενικά και 3-16 χιλ. για τα θηλυκά. Το σώμα τους είναι νωτοκοιλιακά πεπλατυσμένο και σακόμορφο στην εξωτερική μορφή. Έχουν 4 ζεύγη ποδιών , ενώ οι προνύμφες 3. Το χρώμα τους είναι γκριζωπό όταν είναι νηστικά.

Βιολογία

Ο βιολογικός κύκλος ακολουθεί τη γενική μορφή των ακάρεων. Όλα τα είδη έχουν προνύμφες με έξι πόδια ενώ τα νυμφικά στάδια αναλόγως το είδος μπορεί να είναι από 1-8. Για να συμπληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο χρειάζονται από 1 -3 ξενιστές. Είναι εκτοπαράσιτα θηλαστικών , ερπετών , πτηνών , ενώ σπανιότερα αμφίβιων. Τα ενήλικα χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους πηδούν επάνω στον ξενιστή , καθώς αυτός διέρχεται από τα χόρτα . Αφού τραφεί , το αναπαραγωγικό ώριμο θηλυκό εγκαταλείπει τον ξενιστή και αποθέτει τα αυγά του σε κάποια κατάλληλη θέση στο περιβάλλον. Από τα αυγά εκκολάπτονται οι νεαρές εξάποδες προνύμφες. Οι προνύμφες αναζητούν κάποιον ξενιστή και αναρριχώνται σε αυτόν. Έπειτα από τις εκδύσεις εξελίσσονται σε ενήλικα. Τα θηλυκά εγκαταλείπουν τον ξενιστή τους προκειμένου να βρουν κατάλληλες θέσεις απόθεσης των αυγών τους.

Περιβάλλον

Θα τα συναντήσουμε σε περιοχές με χορτάρι και βλάστηση όπου και παραμένουν ενεργοί , ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επάνω στο ζώο θα τα συναντήσουμε κοντά σε περιοχές που καλύπτονται από λεπτό δέρμα και έχουν μεγάλη αιμάτωση. Τέτοιες περιοχές είναι γύρω από το στόμα, πίσω ή μέσα στα αυτιά, πάνω από τα μάτια, στις μασχάλες.