Απεντομώσεις Απολυμάνσεις Μυοκτονίες

Τηλ. Επικοινωνίας Θεσσαλονίκη - Κεντρική Μακεδονία:

2310 853104, 6979 775863, 6909 385818

Tηλ. Eπικοινωνίας Κιλκίς:

23414 00544 6979 775863, 6908 933553

facebook youtube google instagram iso

Κατσαρίδες


Τάξη: Dictyoptera

Οικογένεια: Blatttidae

Είδη: 3500 περίπου, τα πιο γνωστά blatta orientalis(μαύρη – ανατολίτικη) Periplaneta Americana(αμερικάνικη)

Blatta orientalis(μαύρη – ανατολίτικη)

Εξωτερική Μορφολογία

Είναι μεγάλο είδος. Το μήκος του ενήλικου φθάνει τα 25 – 30mm με χρώμα ερυθροκαστανό εώς μαύρο. Στο αρσενικό οι πτερύγες σχεδόν καλύπτουν την κοιλία , ενώ στο θηλυκό υπάρχουν πολύ μικρές πτερύγες και λείπουν οι οπίσθιες. Ο ωόσακκος είναι μεγάλος (10 Χ 5 mm) και έχει το ίδιο χρώμα με το ενήλικο.

Βιολογία

Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – ενήλικο. Έχει 7 – 10 προνυμφικά στάδια. Η διάρκεια ζωής των θηλυκών ενηλίκων είναι 35-180 ημέρες και των αρσενικών ενηλίκων 110- 160 ημέρες. Το ενήλικο θηλυκό φέρει τα ωά σε ωόσακκους (10-15 στο καθένα) .Σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του παράγει 5-10 ωόσακκους. Οι ωόσακκοι εμφανίζονται μετά τη σύζευξη και μετά την ολοκλήρωσή του εναποτίθενται από το θηλυκό σε προφυλαγμένες θέσεις δίπλα σε τροφές. Δεν έχει την ικανότητα να πετά και είναι σημαντικός δείκτης υγείας χώρου.

Περιβαλλον

Προτιμάει θερμοκρασίες (20οC – 29οC ) και γι' αυτό το συγκεκριμένο είδος το συναντάμε σε ψυχρότερες περιοχές όπως κελάρια , υπόγεια, φρεάτια , πίσω από σωλήνες και στις τουαλέτες.


Periplaneta Americana (αμερικάνικη)

Εξωτερική Μορφολογία

Είναι μεγάλο είδος. Το μήκος του ενήλικου φθάνει τα 25 – 30mm με χρώμα λαμπερό ερυθροκαστανό με μια ανοιχτότερου χρώματος περιοχή , στην περιοχή του προνωτού. Οι πτερύγες στο θηλυκό είναι ικανοποιητικά ανεπτυγμένες και φθάνουν μέχρι το τέλος της κοιλίας , ενώ στο αρσενικό είναι λίγο μικρότερες. Ο ωόσακκος είναι μικρός (8Χ5mm) και όταν αποτίθεται έχει χρώμα καστανό και στην πορεία γίνεται μαύρος.

Βιολογία

Η διάρκεια ζωής των θηλυκών ενηλίκων είναι 125- 700 ημέρες και των αρσενικών ενηλίκων 125- 360 ημέρες. Το ενήλικο θηλυκό φέρει τα ωά σε ωόσακκους (15-18 στο καθένα). Σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του παράγει 9 - 10 ωόσακκους. Το θηλυκό αποθέτει τους ωόσακκους σε προφυλαγμένες θέσεις δίπλα σε τροφές. Διαθέτει καλή ικανότητα αναρρίχησης, κινείται πολύ γρήγορα και πετάει πολύ σπάνια.

Περιβάλλον

Πρoτιμά θερμοκρασίες γύρω στους 29οC και αρκετά υψηλή υγρασία. Το συγκεκριμένο είδος θα το συναντήσουμε σε εστιατόρια , εργαστήρια παρασκευής τροφίμων , καταστήματα , ζαχαροπλαστεία , σωληνώσεις θέρμανσης , θερμοκήπια . Σπάνια το συναντάμε σε κουζίνες κατοικιών.


Blattela germanica (γερμανική – ξανθιά)

Εξωτερική Μορφολογία

Είναι το πιο μικρό από τα γνωστά είδη. Το μήκος του ενήλικου φθάνει τα 10 – 15mm με χρώμα καστανό εως ξανθό και ελαφρώς σκουρότερο στο θηλυκο με 2 σκούρες επιμήκεις παράλληλες λωρίδες στο προνωτό. Ο ωόσακκος είναι μεγάλος (8 Χ 3 mm) σε σχέση με το μέγεθός του ενήλικου θηλυκού και μεταφέρεται από αυτό μέχρι την εκκόλαψη των αυγών (γεγονός που το καθιστά το συγκεκριμένο είδος και πιο δύσκολο στην καταπολέμηση).

Βιολογία

Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – ενήλικο. Έχει 6 – 7 προνυμφικά στάδια. Η διάρκεια ζωής των θηλυκών ενηλίκων είναι 150 ημέρες και των αρσενικών ενηλίκων 130 ημέρες. Το ενήλικο θηλυκό φέρει τα ωά σε ωόσακκους (40-50 στο καθένα) .Σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του εναποθέτει μέχρι 8 ωόσακκους. Οι προνύμφες είναι άπτερες , ενώ τα ενήλικα έχουν πτερύγες , ωστόσο πετούν σπάνια. Είναι παμφάγες και νυχτόβιες.

Περιβάλλον

Προτιμά ζεστό (20-29 βαθμούς Celcium), υγρό και σκοτεινό περιβάλλον το συγκεκριμένο είδος και θα το συναντήσουμε συνήθως σε κουζίνες , αποθήκες τροφίμων , μπάνιο , πίσω από ηλεκτρικές συσκευές.


Supella longipalpa (καστανοριγωτή)

Εξωτερική Μορφολογία

Είναι μικρό είδος. Το μήκος του ενήλικου φθάνει τα 10 – 14mm με χρώμα ανοιχτό καστανό εως καστανό και 2 ανοιχτόχρωμες κιτρινοκαστανές λωρίδες κατά μήκος του σώματος. Ο ωόσακκος έχει μήκος (5 Χ 7 mm), χρώμα καστανό και είναι ελαφρώς κυρτός.

Βιολογία

Ο βιολογικός κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια αυγό – προνύμφη – ενήλικο. Έχει 6 – 8 προνυμφικά στάδια. Η διάρκεια ζωής των ενηλίκων είναι 180 ημέρες. Το ενήλικο θηλυκό φέρει τα ωά σε ωόσακκους (16 στο καθένα) .Σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του εναποθέτει μέχρι 24 - 36 ωόσακκους. Το θηλυκό φέρει τον ωόσακκο για μικρό χρονικό διάστημα (24 - 36 ώρες) και έπειτα τον προσκολλά σε προστατευμένες θέσεις.

Περιβάλλον

Προτιμά θερμό και ξηρό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο είδος θα το συναντήσουμε συνήθως σε κατασκευές που βρίσκονται σε ψηλά σημεία. Τέτοια σημεία είναι : κορνίζες και διάφορες ηλεκτρικές συσκευές.