arxiki
leftantz
Κουνοπια Επιστροφ στα Παρσιτα
Τξη: Diptera
Οικογνεια :Culicidae
Γνος : Anopheles
     
Anopheles

kounoupianopheles

kounoupianop

kounoupianop2

kounoupianop

 


Τα κουνοπια του γνους Anopheles με 460 εδη περπου εναι ιδιατερης υγειονομικς σημασας , καθς κποια απ αυτ εναι υπεθυνα για την μετδοση της ελονοσας στον νθρωπο. Αναπαονται λη την ημρα και δραστηριοποιονται τη νχτα. Τα εδη στα οποα θα αναφερθομε εναι τα εξς : Anopheles sacharovi , Anopheles maculipennis complex , Anopheles superpictus , Anopheles hycanus.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Το μκος του ενλικου εναι 3-6mm και στα νερα των πτεργων του υπρχουν σκορα μαρα ανοιχτο χρματος σπρα λπια. Τα αυγ εναι πολ μικρ (0,5 Χ 0,2mm) με χρμα κασταν εως μαρο , φρουν πλωτρες και στις 2 πλευρς τους και χουν σχμα βρκας. Οι προνμφες εναι ποδες και χουν σχμα σκουληκιο. Οι νμφες χουν σχμα που μοιζει με κμμα.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικς κκλος περιλαμβνει τα στδια αυγ – προνμφη – νμφη – ενλικο και διαρκε 10-27 ημρες. Τα 3 πρτα στδια εναι υδρβια. Η διρκεια ζως του ενλικου θηλυκο εναι περπου 14 ημρες , ωστσο μπορε να φτσει μχρι και τις 30 ημρες. Η διρκεια ζως του ενλικου αρσενικο εναι περπου 7 ημρες. Τα ενλικα ζευγαρνουν λγες ημρες μετ την εμφνισ τους. Η προνμφη χει 4 προνυμφικ στδια τα οποα διαρκον 5-14 ημρες. Η νμφες δεν τρφονται και περνον το μεγαλτερο μρος του κκλου τους (1-3ημρες) στην επιφνεια του νερο. Η εκκλαψη των αυγν διαρκε σε 2-20ημρες και πντα με παρουσα νερο.
ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα ενλικα δραστηριοποιονται κατ το σορουπο, την αυγ ακμη και κατ τη διρκεια της ημρας . Το σμα τους σχηματζει γωνα με την επιφνεια που κθονται. Τα αρσενικ τρφονται με νκταρ και λλες πηγς ενργειας , εν τα θηλυκ τρφονται με νκταρ και λλες πηγς ενργειας , αλλ για να παργουν αυγ χρειζονται και να γεμα αματος. Τα αυγ αναπτσσονται μετ απ 2-3 ημρες αφο τραφον με αμα τα θηλυκ. Τα θηλυκ αποθτουν 50 -200 αυγ σε να κκλο ζως. Οι προνμφες εναι υδρβιες και για αναπτυχθον χρειζονται νερ. Σε περπτωση που ενοχληθον απ δονσεις και σκις κατευθνονται στον πυθμνα αλλ επανρχονται. Λγω λλειψης σιφωνου , το σμα τους παρνει παρλληλη θση με την επιφνεια του νερο. Τα κουνοπια χουν την δυναττητα να πετον 2-3 χλμ μακρι. Τπος αναπαραγωγς τους εναι : οι ορυζνες και τα φυσικ συστματα

     

Τξη: Diptera
Οικογνεια :Culicidae
Γνος : Culex

     
Culex

kounoupiculex

kounoupiculex

kounoupculex

 

Αποτελε το κοιν κουνοπι των σπιτιν, νυσσε επδυνα και συνθως μετ τη δση παργει να χαρακτηριστικ, ενοχλητικ και παρατεταμνο θρυβο. Μεταδδει εγκεφαλτιδες και φιλαραση. χει τη δυναττητα να πετ 1,5 χλμ. απ τo σημεο αναπαραγωγς του.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Το μκος του ενλικου εναι 3-7mm και στα νερα των πτεργων υπρχουν σκορα κασταν εως μαρα λπια. Τα αυγ δεν φρουν πλωτρες εναι πολλ μαζ και στην επιφνεια του νερο σχηματζουν σχδια. Οι προνμφες εναι ποδες, σχηματζουν γωνα με την επιφνεια του νερο και χουν μακρτερο σιφνιο. Οι νμφες χουν σχμα που μοιζει με κμμα.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικς κκλος περιλαμβνει τα στδια αυγ – προνμφη – νμφη – ενλικο και διαρκε κατ τους καλοκαιρινος μνες 10-14 ημρες. Η διρκεια ζως του ενλικου θηλυκο κυμανεται απ 1 εως 4 εβδομδες και εξαρτται απ την περιοχ και την θερμοκρασα. Η διρκεια ζως του ενλικου αρσενικο εναι σαφς μικρτερη. Τα ενλικα θηλυκ αποθτουν 50-200 αυγ. Η προνμφη χει 4 προνυμφικ στδια τα οποα διαρκον 7-10 ημρες. Οι νμφες δεν τρφονται και περνον το μεγαλτερο μρος του κκλου τους στην επιφνεια του νερο. Μετ απ 2 ημρες εμφανζονται τα ενλικα. Η εκκλαψη των αυγν διαρκε απ 24-36ρες και πραγματοποιεται μσα στο νερ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναπαργεται στο αστικ σστημα , που υπρχουν εστες υψηλο οργανικο υλικο, πως βθροι και κτηνοτροφικ λματα.

     

Τξη: Diptera
Οικογνεια :Culicidae
Γνος : Aedes
Εδος : Aedes Aegypti , Aedes Albopictus

     
Aedes Aegypti

kounoupiaegypti

 

Δραστηριοποιεται κυρως το σορουπο την αυγ αλλ μπορε να νυσσε και κατ τη διρκεια της ημρας ειδικ σε κλειστος χρους. Μπορε να μεταδσει τον δγκειο πυρετ καθς και τον κτρινο πυρετ.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Το μκος του ενλικου εναι 2-10mm και στα νερα των πτεργων υπρχουν κασταν εως μαρα λπια εν χαρακτηριστικς εναι οι ταινες που φρει στα πδια. Τα αυγ δεν φρουν πλωτρες , χουν μκος 1mm με μακρ και ωοειδς σχμα , εν το χρμα τους εναι λευκ στην αρχ και στη πορεα γνεται μαρο. Οι προνμφες εναι ποδες και σχηματζουν γωνα με την επιφνεια του νερο πως και του Culex ωστσο χουν κονττερο σιφνιο. Οι νμφες χουν σχμα που μοιζει με κμμα.
 ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο βιολογικς κκλος περιλαμβνει τα στδια αυγ – προνμφη – νμφη – ενλικο και διαρκε περπου 10 ημρες. Η διρκεια ζως των ενηλκων εναι 15-20 ημρες αλλ καθς η θερμοκρασα ανεβανει μπορε να εναι και μεγαλτερη. Τα ενλικα θηλυκ αποθτουν 100-200 αυγ σε κθε παρτδα , εως και 5 παρτδες σε να κκλο ζως. Τα αυγ του συγκεκριμνου εδους μπορον να παραμενουν αδραν σε ξηρς συνθκες περπου 9 μνες. πειτα μπορον να εκκολαφθον εαν βρεθον και πλι σε ευνοκς συνθκες. Η προνμφη χει 4 προνυμφικ στδια τα οποα διαρκον 7-10 ημρες. Οι νμφες δεν τρφονται και περνον το μεγαλτερο μρος του κκλου τους στην επιφνεια του νερο. Μετ απ 2 ημρες εμφανζονται τα ενλικα. Η εκκλαψη των αυγν διαρκε απ 2- 7 ημρες και πραγματοποιεται μσα στο νερ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ακτνα διασπορς των ενηλκων εναι σχετικ μικρ απ τις θσεις ανπτυξης των προνυμφν και φτνει τα 400m. Τα ενλικα δεν επιβινουν κτω απ τους 10ο C.

     
Aedes Albopictus (κουνοπι τγρης)

kounoupialbopictus

kounoupialbopictus01

 

Το κουνοπι Τγρης χει κνει την εμφνισ του στην Ελλδα τις τελευταες δεκαετες. Εναι υπεθυνο για την μετδοση πολλν παθογνων ιν , συμπεριλαμβανομνου του ιο του δυτικο Νελου , κτρινο πυρετ και δγκειο πυρετ. Κατρθωσε να συζητηθε πολ καθς σε μικρ χρονικ διστημα πτυχε να αναπτυχθε και να εξαπλωθε με πολ μεγλη ευκολα , σε μακρινς περιοχς πρα απ τον αρχικ χρο παρουσας του και να εγκατασταθε στο νο βιτοπο το διο εκολα.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Εκτς απ το σορουπο και την αυγ , πετει και τρφεται και κατ τη διρκεια της ημρας. Ο βιολογικς του κκλος κατ τους καλοκαιρινος μνες εναι 7-14 ημρες. Χαρακτηριστικ του θηλυκο εναι το ταχ του δγκωμα το οποο του επιτρπει να ξεφεγει , προκαλε πρξιμο εν προτιμ να τσιμπ τα γνατα και τους αστραγλους. Τρφεται κτος απ νκταρ και λλες πηγς ενργειας και με αμα , το οποο εναι απαρατητο για την ανπτυξη των αυγν. Το αρσενικ τρφεται κυρως με νκταρ. Εκτς απ τον νθρωπο επειδ ζει και τρφεται μσα σε κπους και τις αυλς των σπιτιν , επιτθεται και απομυζε αμα απ τα κατοικδια και σπανιτερα απ τα πτην. Αρσκεται στο να αφνει τα αυγ του που υπρχει στω και η ελχιστη υγρασα. Ττοια μρη εναι υπνομοι , βζα , μπουκαλκια , δοχεα ποτσματος , οπς σε δντρα , λστιχα αυτοκιντων , και οπουδποτε γενικ εναι δυνατν να κατακρατηθε στω και η ελχιστη ποστητα νερο.