arxiki
leftantz
Γνωρζετε τι...

Τα ντομα δεν χουν εσωτερικ σκελετ και βασζονται στο σκληρ εξωτερικ τους περβλημα τον  εξωσκελετ  ο οποος προστατεει τα εσωτερικ τους ργανα και υποστηρζει το σμα τους.

  Το μυκ  σστημα ακμη και του πιο μικρτερου εντμου εναι της διας πολυπλοκτητας με αυτ του ανθρπου.
Οι μες των εντμων εναι γενικ φωτεινο γκρι χρματος διαφανες , αντθετα με τους δικος μας που φανονται κκκινοι. Αυτ συμβανει γιατ τα ντομα δεν χουν το δικ μας κυκλοφορικ σστημα οτε την αιμογλοβνη που κνει κκκινους τους δικος μας μες. Τα ντομα δεν χουν πνεμονες , τα πιο πολλ ντομα αναπνουν παθητικ δια των spiracles (ειδικο προι στην πλευρ της επιδερμδας)  και ο αρας φθνει στο σμα δια μσου σειρν μικρτερων σιφωνων καλομενων τραχεων. Τα ντομα δεν χουν μτη πως εμες που συγκεντρνεται λη η οσμ σε να μρος , αντ’αυτο χουν πλειδα υποδοχων οσμς διασκορπισμνων σε λο το σμα, αν και αναμενταν να εναι συγκεντρωμνοι στις κεραες τους.
Εντομοτεχνικ - Θεσσαλονκη Κιλκς
Τα κουνοπια λκονται απ το CΟ2, το φς, την υγρασα, τη ζστη, τις ντονες οσμς (ιδρτας). Η ορμνη που περιχεται στα περιττματα των ακρεων ονομζεται γουαννη και εναι υπεθυνη για τα αλλεργικ συμπτματα που προκαλον στον νθρωπο, πως : νυχτεριν και πρωιν βχα, βουλωμνη μτη, συνχι, φαγορα στη μτη, χρνια βρογχτιδα, σθμα, δσπνοια, κπωση, ημικρανες. Οι κατσαρδες μεταφρουν πολλς αρρστιες (Σαλμονλα, Πανλη, Τφο, διρροιες, λμινθες).
     
Τα θηλυκ των ψλλων εν δεν τραφον με αμα , δεν μπορον να γεννσουν. 10 θηλυκ ψλλων εντς 30 ημερν, μπορον να δσουν ½ εκατομμριο διαφορετικ στδια ζως.
Ο ψλλος δεν μπορε να επιβισει σε νερ.
Ο ψλλος μπορε να πηδξει μχρι και 200 φορς το ψος του σματς του.   Οι ενλικοι ψλλοι λκονται απ την κνηση – δνηση, το CΟ2, την θερμοκρασα του σματος.
Εντομοτεχνικ - Θεσσαλονκη Κιλκς
Οι κοριο προτιμον να τρφονται τη νχτα εν κοιμονται οι νθρωποι, και ιδιατερα λγο πριν την αυγ. Τα τσιμπματα απ κοριος μπορε να γνουν οπουδποτε στο σμα, ειδικ κοντ σε αιμοφρα αγγεα. Ο κορις μπορε να επιζσει χωρς στιση για να τος.
     
  Για να κυνηγσει η γτα ποντικ (για να τραφε), πρπει να εναι η μνη κρια τροφ της.  
Τα περιττματα των περιστεριν λγω των οξων που περιχουν, μπορον να προκαλσουν διβρωση σε μρμαρα και γραντες.   Σε 1γρ. σκνης υπρχουν περπου 2.500 - 5.000 ακρεα.
  Η θανατηφρα δση για ναν ποντικ κυμανεται απ 0,2-1,3γρ. Η δση αυτ διαφρει αναλγως το βρος του τρωκτικο.  
Εντομοτεχνικ - Θεσσαλονκη Κιλκς
H χαρακτηριστικ οσμ σε σημεα που συχνζουν και διαβιον οι ποντικο οφελεται στην χημικ αλλοωση των κοπρνων και των ορων τους. ταν νας πληθυσμς ποντικν φτσει στα ρια της ανοχς του βιτοπου στον οποο ζον , πολλ θηλυκ εμφανζουν λγω ορμονικν αλλαγν στον οργανισμ τους, στειρτητα με συνπεια την μεση μεωση του πληθυσμο. Ο Rattus Norvegicus (αρουραος των υπονμων) σκβει ως 40cm μσα στο δαφος, ροκανζει, και διαπερν ξλο, πλαστικ, αλουμνιο. Μπορε να εισλθει εντς του σπιτιο και απ την λεκνη της τουαλτας.
Εντομοτεχνικ - Θεσσαλονκη Κιλκς
Η μγα μπορε να μεισει την γαλακτοπαραγωγ και την κρεατοπαραγωγ λγω εκνευρισμο του ζου 500 μγες / ζο χει ως αποτλεσμα μεωση της γαλακτοπαραγωγς κατ 50 % και της κρεατοπαραγωγς κατ 25 %.   Η μγα στους εντερικος σωλνες μπορε να κουβαλσει μχρι και 30 εκατομμρια μικροοργανισμος.
  Το μυρμγκι μπορε να σηκσει 25 φορς το βρος του.  
Οι σφκες τρφονται εκτς των λλων και με μλισσες.   χει διαπιστωθε πως η νεκρ λη που καταναλνει μα σφηκοφωλι σε μα περοδο εναι ση με την μζα μιας αγελδας.
Εντομοτεχνικ - Θεσσαλονκη Κιλκς
Εν πλησισουμε να φδι σε απσταση μικρτερη των 50 εκ. , εναι ββαιο τι θα μας επιτεθε , καθς θα νισει απειλ.   Ο οικιακς ποντικς ( mus musculus ) μπορε να περσει απ νοιγμα 6 χιλ. και οι αρουραοι ( rattus rattus και rattus norvegicus απ νοιγμα 1,5 εκ).
  Το σμλτο των δοντιν των ποντικν εναι 5,5 φορς ισχυρτερο απ το ατσλι.  
Μετ απ την σζευξη , ο θηλυκς σκορπις καταβροχθζει τον αρσενικ και στερα απ μερικος μνες το θηλυκ γεννει 20 – 30 αυγ. να φδι μπορε να σκοτσει μχρι και 1000 τρωκτικ στη ζω του. Τα μυρμγκια – εργτες μπορον να διασχσουν αποστση μχρι και 90 μτρα απ την φωλι τους προς ερεση τροφς.
  Οι ασθνειες οφειλμενες σε τρωκτικ χουν σκοτσει περισστερους ανθρπους απ λους τους πολμους μαζ;